Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Khat planten zelf kweken van zaad

okt 31, 2023
Khat zaden

Khat is een grote, langzaamgroeiende, groenblijvende struik, die een hoogte tussen 1 en 5 meter bereikt, in equatoriale gebieden kan de plant een hoogte van 10 meter bereiken. 

INHEEMS IN OOST AFRIKA

Het is inheems in Oost-Afrika en Arabië, maar wordt nu in veel landen in Afrika verbouwd. Het groeit in droge omgevingen, en eenmaal gevestigd gedijt het in de volle zon bij een temperatuurbereik van 5-35 ° C. Meestal verdraagt ​​het geen vorst en door te veel water vallen bladeren en sterft het af. In bepaalde gebieden wordt het vaak gekweekt met koffieplanten en op geïrrigeerde terrassen.

VOORKWEKEN IN DE WINTERMAANDEN

De zaden lenen zich uitstekend om te ontkiemen in de wintermaanden zodat de plantjes goed zijn geworteld voordat ze naar buiten kunnen in het voorjaar. Regeren is immers vooruit zien.

GEBRUIK KHAT ZADEN

Khat heeft een stimulerend effect wanneer er op gekauwd wordt – vergelijkbaar met de bladeren van de cocaplant. Een ‘kauwsessie’ duurt meestal 3-4 uur, waarbij de effecten ongeveer een uur na het kauwen worden gevoeld. De effecten zijn vergelijkbaar met die van andere stimulerende middelen.

KAUWEN VOOR ENERGIE

De Khat (Catha Edulis) plant is afkomstig uit de hoorn van Zuid-Afrika evenals het Arabisch schiereiland. In deze gebieden wordt Khat al eeuwen lang gekauwd, om extra energie op te wekken. De plant Catha Edulis heeft 7 tot 8 jaar de tijd nodig om zijn hoogte te bereiken, de plant vergt weinig aandacht, maar kan zoals eerder gezegd slecht tegen vorst en te veel water.
Als je wat sterkers zoekt, dan kan je altijd Herbal Speed overwegen.

EFFECT KHAT

De effecten van de plant (Khat) zijn vergelijkbaar met de effecten van speed, ook de nadelige effecten zijn vergelijkbaar. 

OPPEPEND EFFECT

Khat heeft een oppeppend effect wanneer er op gekauwd wordt – vergelijkbaar met de bladeren van de cocaplant, die wordt gebruikt voor het maken van cocaïne. Een ‘kauwsessie’ duurt meestal 3-4 uur, waarbij de effecten ongeveer een uur na het kauwen worden gevoeld. De effecten zijn vergelijkbaar met die van andere stimulerende middelen, zoals cafeïne, maar ook amfetamine . Gebruikers kunnen spraakzaam, alert, opgetogen, hyper en euforisch worden. 

HIGH GEVOEL 

Cathinone en cathine zijn de stimulerende stofjes in khat die een persoon het high-gevoel geven. In de hersenen verhoogt khat het niveau van dopamine, de neurotransmitter waardoor je je goed voelt. Het stimuleert ook de afgifte van het stresshormoon norepinephrine, waardoor je waakzamer wordt – bijna hyper.

OOK IN NEDERLAND

Het kauwen van Khat is een belangrijk sociaal ritueel tussen Somaliërs, Jemenieten en Ethiopiërs. Het helpt het om een ​​gevoel van verbondenheid met de gemeenschap en thuis te behouden tussen mensen die naar andere delen van de wereld zijn gemigreerd. Dit is dan ook de reden dat het gebruik van Khat ook in Nederland steeds populairder is geworden. 

KHAT IS NIET LEGAAL

Sinds 5 januari 2013 is de plant qat op lijst II van de Opiumwet geplaatst, waardoor het verboden is. De werkzame stoffen in qat waren al langer verboden. 

Khat is een struik die oorspronkelijk afkomstig is uit Oost-Afrika en het Arabisch Schiereiland. Het bevat de actieve stof cathinon, die een stimulerend effect heeft wanneer het wordt gekauwd of geconsumeerd. In sommige landen waar Khat traditioneel wordt gebruikt, is het kweken, bezitten en consumeren ervan legaal of wordt het getolereerd onder specifieke omstandigheden.

In Nederland staat Khat echter op de Opiumwet, waardoor het illegaal is om Khat te kweken, bezitten, verhandelen of consumeren. Het staat vermeld als een lijst II-substantie, wat betekent dat het wordt beschouwd als een verboden middel met een hoog risico op misbruik. Het telen van Khat kan dus ernstige juridische consequenties hebben.

ZADEN ZIJN 100% LEGAAL

De zaadjes van de khat plant mogen echter wel gewoon legaal verkocht worden. En je mag ook gewoon je eigen khat struiken kweken, zolang het maar niet voor professioneel gebruik is.

RISICO’S KHAT GEBRUIK

Een bijwerking kan diarree zijn. Na afloop kan het positieve gevoel omslaan in een negatieve depressieve stemming. De volgende dag kan men zich lusteloos voelen.

Na langdurig gebruik kan er lichamelijke schade optreden zoals een hartinfarct, bronchitis, ontstekingen in het maag-darmstelsel, levercirrose  en tumoren in de mond (5). Onduidelijk is echter hoe groot het risico op lichamelijke schade is en of het vaak voorkomt (5).

In een recent rapport schat het Trimbos dat 10% van de gebruikers op een problematische manier gebruikt.

Khat zaden kopen doe je dus bij Wapwinkel!