Wapwinkel verkoopt geen producten aan minderjarigen. Dus voor je toegang krijgt: ben je 18 jaar of ouder?

Khat zaden

€ 6,95
Beschikbaarheid: Op voorraad
Catha edulis, Khat zaden, verpakt per 10

Khat zaden kopen

Khat is een grote, langzaamgroeiende, groenblijvende struik, die een hoogte tussen 1 en 5 meter bereikt, in equatoriale gebieden kan de plant een hoogte van 10 meter bereiken. 

Inheems in Oost Afrika

Het is inheems in Oost-Afrika en Arabië, maar wordt nu in veel landen in Afrika verbouwd. Het groeit in droge omgevingen, en eenmaal gevestigd gedijt het in de volle zon bij een temperatuurbereik van 5-35 ° C. Meestal verdraagt ​​het geen vorst en door te veel water vallen bladeren en sterft het af. In bepaalde gebieden wordt het vaak gekweekt met koffieplanten en op geïrrigeerde terrassen.

Voorkweken in de wintermaanden

De zaden lenen zich uitstekend om te ontkiemen in de wintermaanden zodat de plantjes goed zijn geworteld voordat ze naar buiten kunnen in het voorjaar. Regeren is immers vooruit zien.

Kauwen voor energie

De Khat (Catha Edulis) plant is afkomstig uit de hoorn van Zuid-Afrika evenals het Arabisch schiereiland. In deze gebieden wordt Khat al eeuwen lang gekauwd, om extra energie op te wekken. De plant Catha Edulis heeft 7 tot 8 jaar de tijd nodig om zijn hoogte te bereiken, de plant vergt weinig aandacht, maar kan zoals eerder gezegd slecht tegen vorst en te veel water.

Effect Khat

De effecten van de plant (Khat) zijn vergelijkbaar met de effecten van speed, ook de nadelige effecten zijn vergelijkbaar. 

Khat heeft een oppeppend effect wanneer er op gekauwd wordt - vergelijkbaar met de bladeren van de cocaplant, die wordt gebruikt voor het maken van cocaïne. Een ‘kauwsessie’ duurt meestal 3-4 uur, waarbij de effecten ongeveer een uur na het kauwen worden gevoeld. De effecten zijn vergelijkbaar met die van andere stimulerende middelen, zoals cafeïne, maar ook amfetamine . Gebruikers kunnen spraakzaam, alert, opgetogen, hyper en euforisch worden. 

Cathinone en cathine zijn de stimulerende stofjes in khat die een persoon het high-gevoel geven. In de hersenen verhoogt khat het niveau van dopamine, de neurotransmitter waardoor je je goed voelt. Het stimuleert ook de afgifte van het stresshormoon norepinephrine, waardoor je waakzamer wordt - bijna hyper.

Het kauwen van Khat is een belangrijk sociaal ritueel tussen Somaliërs, Jemenieten en Ethiopiërs. Het helpt het om een ​​gevoel van verbondenheid met de gemeenschap en thuis te behouden tussen mensen die naar andere delen van de wereld zijn gemigreerd. Dit is dan ook de reden dat het gebruik van Khat ook in Nederland steeds populairder is geworden. 

Khat is niet legaal

Sinds 5 januari 2013 is de plant qat op lijst II van de Opiumwet geplaatst, waardoor het verboden is. De werkzame stoffen in qat waren al langer verboden. De zaadjes mogen echter wel gewoon legaal verkocht worden.

Risico's

Een bijwerking kan diarree zijn. Na afloop kan het positieve gevoel omslaan in een negatieve depressieve stemming. De volgende dag kan men zich lusteloos voelen.

Na langdurig gebruik kan er lichamelijke schade optreden zoals een hartinfarct, bronchitis, ontstekingen in het maag-darmstelsel, levercirrose  en tumoren in de mond (5). Onduidelijk is echter hoe groot het risico op lichamelijke schade is en of het vaak voorkomt (5).

In een recent rapport schat het Trimbos dat 10% van de gebruikers op een problematische manier gebruikt.

Bijzonderheden geen
Gebruikerslevel Iedereen
Inhoud verpakking 10 zaden
levertijd 1 - 3 werkdagen
Staat in onze smartshop

Klant beoordelingen

Proberen maar Beoordeling door JJ
Kwaliteit
Prijs
Waar voor je geld
Aan te bevelen
Leuk prijsje, de moeite waard om zelf eens een Khat struik te kweken. (Geplaatst op 09-10-2019)

Schrijf je eigen review

Alleen ingelogde klanten kunnen een review schrijven. Dus, log in of registreer

getLayout()->createBlock("snippets/products")->toHtml(); ?>
Loading...