Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Lachgasdwaas hoort 36 maanden cel eisen

jan 18, 2023
Lachgasfoto Politie Breda

DELFT – Een dollemansrit van maar liefst 20 minuten door de bebouwde kom van Delft. Daarvan wordt een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats verdacht. Zondagmiddag 2 oktober 2022 negeerde hij onder invloed van lachgas het stopteken van de politie. In de daarop volgende achtervolging reed hij verschillende keren door rood en tegen de richting in en over fietspaden en trottoirs. Uiteindelijk kon hij worden klemgereden en ingerekend. Sindsdien zit hij vast. Vandaag hoorde hij 36 maanden cel tegen zich eisen.

Eerder in Amsterdam

Die ochtend had de Amsterdamse politie de man al staande gehouden. Agenten hadden vastgesteld dat hij achter het stuur van zijn gehuurde auto lachgas gebruikte. Met een waarschuwing kwam hij er vanaf. “Je zou denken: een gewaarschuwd mens telt voor twee”, aldus de officier van justitie op zitting. Maar niets bleek minder waar. Want nog diezelfde middag probeerde de Delftse politie hem staande te houden omdat hij opnieuw met een ballon aan zijn mond in de huurauto zat.

Negeren politie

Maar in plaats van te stoppen reed de verdachte door. Met een snelheid van tenminste 60 kilometer per uur ontweek de man de verschillende opgetrommelde politieauto’s. Daarbij schrok hij er niet voor terug om over vrijliggende trambanen en middenbermen te rijden.

En als het zo uitkwam ook over fietspaden en stoepen. Fietsers moesten in de remmen en een moeder kon nog net op tijd haar kind van het trottoir trekken. Automobilisten zagen tot hun grote schrik de auto tegen de richting in op hen af komen stuiven en moesten schielijk uitwijken.

Al sinds 2017 gebruiker van lachgas

De verdachte geeft toe dat hij onder invloed was van lachgas. Zijn verklaring is alleen maar dat je dan niet goed meer weet wat je doet. Maar met dat effect van lachgas moet de man ruimschoots bekend zijn geweest. Want naar eigen zeggen gebruikt hij al sinds 2017 lachgas.

De officier van justitie had dan ook geen goed woord voor hem over: “U heeft willens en wetens de kans aanvaard dat u iemand hartstikke dood zou rijden. Wat als de moeder dat kind niet op tijd weg had getrokken? Had u het haar kunnen uitleggen als het tot een ongeluk had geleid?”

Strafeis

Hij eiste tegen de verdachte 36 maanden cel waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Ook moet hij van de officier van justitie achttien maanden zijn rijbewijs inleveren. Wanneer hij weer vrijkomt, wil de officier voor de verdachte een meldplicht, een behandelplicht en een drugsverbod. De uitspraak is over twee weken.