Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Legaal drugs dumpen nieuwe trend 2019

jan 26, 2019

Zucht. In Someren is er weer eens een kansloos experiment bedacht. Bij de ingang van een festival je drugs dumpen in een soort koffer zonder juridische gevolgen.

Als festivalganger de moeite nemen om drugs te kopen, te verstoppen, te vervoeren naar een festival en daar ter plekke je meuk dumpen in een koffer. Dat hebben ze bedacht in Someren.
De aap komt echter al snel uit de mouw, want voor de ‘Aanpak alcohol en drugs’ is de komende twee jaar veer-tig-dui-zend euro beschikbaar.

Verstoppen, dan inleveren

Organisatoren van evenementen met een verhoogd risico in de gemeente ontkomen er niet meer aan. Bij het aanvragen van een vergunning is een drugskoffer voortaan verplichte kost. Deze koffer wordt geplaatst voor de ingang. Voordat bezoekers bij de beveiliging komen, kunnen ze hier vrijwillig hun drugs in deponeren. De politie maakt de koffer later leeg en vernietigt de inhoud. Someren wil zo ‘veilig vieren’ op de vele festivals die de gemeente rijk is promoten. Het gaat onder meer om Zum Schluss in Someren-Eind, De Heise Bierfesten en Peteyfest in Lierop.

Koffers heten dropboxen

Volgens de politie Brabant Zuidoost gebruiken meerdere evenementen zogeheten dropboxen. De woordvoerder weet echter niet of het nieuw is dat het nu ook in de regelgeving is opgenomen. Het Trimbos-instituut heeft de dropbox wel opgenomen in de ‘Alcohol en drugs bij evenementen, Leidraad voor gemeenten 2.0’.

De Somerense werkwijze is volgens woordvoerders van gezondheidsinstantie GGD Brabant Zuidoost en verslavingszorg Novadic Kentron nieuw. Alle ambtenaren die zijn betrokken bij dit onderwerp hebben samengewerkt. Diverse dilemma’s en ontwikkelingen zijn benoemd.

Verder criminalieren

Dus in plaats van gedogen of legaliseren, of het gratis ter plekke laten testen, kiezen ze ervoor om te blijven dromen dat mensen geen drugs meer zullen of willen gebruiken als ze een festival bezoeken. Weltrusten.