Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Legale wietkwekers worden de nieuwe pedo’s

jun 28, 2021
Cannabis fabriek

Nu de proef legalisering wietkweek aanstonds is, moeten de kwekers die het straks mogen gaan doen natuurlijk een locatie zoeken waar ze hun legale plantjes gaan kweken. En vrijwel iedereen vindt dat die kwekers er moeten komen, maar wel bij iemand anders in de buurt. Net zoals de huisvesting van pedofielen: ze moeten ergens wonen, maar niet bij mij in de straat.

Angst omwonenden

Diverse gemeenten, waaronder Overbetuwe en Wageningen, zagen uiteindelijk af van de komst van een grote, legale wietkwekerij. De angst bij omwonenden bestaat er voornamelijk uit dat de wietkwekerijen als een magneet op criminelen werken. Het is volgens de omwonenden niet voor niets dat een dergelijk pand als een vesting wordt opgetuigd.

Mariniers

Dergelijke panden zouden worden beveiligd door ex-mariniers en die nemen daarmee hoogste beveiligingsgraad in acht die ons land kent. Dat wekt toch enige zorg binnen de gemeenteraad van Lingewaard. “Dat doe je niet als er een tomatenkweker komt”, zegt Patrick Hegeman. Hij is fractievoorzitter van de lokale partij B06. “Je verwacht toch wat. Anders neem je al die maatregelen niet.”

Burgemeester

Toch benadrukt burgemeester Nelly Kalfs van Lingewaard nog maar eens dat veiligheid voor alles gaat. De voorgenomen kwekerij moet coffeeshops in Arnhem en Nijmegen gaan bevoorraden. Die steden doen mee aan het experiment van een gesloten, legale keten. Volgens haar is het niet de vraag of de gemeente wel of niet zo’n enorme wietkwekerij binnen haar grenzen wil dulden. “Wij hebben gezegd: we gaan kijken of het wel of niet kan.” Dat de zaak op weerstand stuit is het zoveelste punt waarover ten tijde van het ontwerp volstrekt niet is nagedacht.

Cannamax

De wietkwekerij zal gedraaid moeten worden door het bedrijf Cannamax. Dat praatte buurtbewoners donderdag bij tijdens een informatiebijeenkomst. De emoties liepen daarbij hoog op. Burgemeester Kalfs erkent dat er risico’s kleven aan een grootschalige kwekerij binnen de gemeentegrenzen. “Dat is juist waarom het zo belangrijk is dat wij met het Openbaar Ministerie, de politie en Cannamax om de tafel gaan om dit soort dingen te voorkomen.”

Voorspelling 2018

We willen onszelf niet op de borst slaan, maar in 2018 voorzagen we al ernstige problemen rondom deze voslagen belachelijke proef:

Voorspelling wietexperiment

Wij doen graag een voorspelling. Volgende week gaat ze niet halen in Den Haag, dus zal de start van het experiment worden uitgesteld. Na het zomerreces komen de coalitiepartners nog eens bij elkaar en sluiten ze een compromis. Dit zal een verdeling inhouden over 25 gemeenten verspreid over het hele land. Daarnaast zullen ze afspreken dat er een tussentijdse evoluatie komt na twee jaar en wellicht nog een tweede een half jaar voor het wietexperiment afloopt. Wanneer beide evoluaties positief zijn dan zal er aan het einde na vier jaar overleg plaatsvinden over een mogelijke verlenging.

En dan de praktijk

Maar dat is de theoretische kant van het verhaal. De praktijk toont ons een heel ander verhaal. De wiet blijft illegaal voor de shops die niet meedoen in het experiment. Dus de criminaliteit daalt niet. Er worden evenveel kwekerijen ontdekt en opgerold en de coffeeshops die wél meedoen zijn verplicht om peperdure wiet aan hun klanten te proberen slijten. Die blijven massaal weg en de straathandel floreert als nooit tevoren.

Geheel legaliseren is de enige oplossing, vraag het maar eens aan een Canadees.