Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Man tipt politie over wietkwekerij in zijn huis

jun 24, 2021
hamer rechtbank

Een gast uit Bergen op Zoom tipte zelf de politie tipte over een wietkwekerij in zijn huurwoning. De dertig jarige krijgt daarvoor een geheel voorwaardelijke taakstraf van 120 uur.

Wietkwekerij

De Bergenaar meldde bij de politie dat anderen een wietkwekerij in z’n huis hadden opgezet. Hij had in die tijd financiële problemen. Bij de motorclub waarvan hij lid was, hadden ze een oplossing voor zijn probleem paraat. Er werd gevraagd of ze ‘iets’ in zijn woning mochten zetten. Een paar weken later was in zijn schuur een complete kwekerij opgetuigd en stonden in zijn woning twee tenten om de geoogste wiet te drogen. 

Niet blij

De verdachte en zijn vriendin waren daar niet echt gelukkig mee. Om ervan af te zijn, gaf de verdachte eerst een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem. Uit angst voor represailles als dat aan het licht zou komen, stapte hij uiteindelijk ook zelf naar het politiebureau.

MDMA

Wanneer de politie later, op 9 maart 2018, op de Zuidgeest binnenvallen, stuiten ze in de woning op twee grote tenten, waar wiet in ligt te drogen. In totaal ruim 600 gram. Afkomstig van bijna 300 planten uit de kwekerij in de schuur. Maar naast de wiet werd er ook harddrugs in de woning aangetroffen. Dat betrof een hoeveelheid van 5.000 gram MDMA, wat speed en cocaïne. De bewoner zegt daarvan echter geheel niets te weten.

Taakstraf

De rechtbank stelt vast dat de melder uiteraard wist van de wietkwekerij en bepaalde daarvoor de taakstraf van 120 uur. Maar deze straf werd geheel voorwaardelijk opgelegd omdat de zaak flink gedateerd is. En de rechters vinden ook dat bij de strafoplegging mee moet tellen dat de wietkwekerij door toedoen van de verdachte aan het licht is gekomen.

Andere verdachte

Tijdens de huiszoeking was er ook nog een andere man in de woning en die werd verdacht van betrokkenheid. Dat vond de rechtbank echter van niet en deze man werd dan ook vrijgesproken.
Beide mannen zijn vrijgesproken van het bezit van de aangetroffen harddrugs. De rechtbank kan niet vaststellen van wie de MDMA, speed en cocaïne was. Mogelijk waren andere betrokkenen verantwoordelijk voor de harddrugs in de woning, aldus het vonnis.