Mannitol is niet slecht voor je

Natuurlijke zoetstof

Mannitol is een polyol (of suiker-alcohol) die wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof, antiklontermiddel en vulstof.Mannitol is een natuurlijke zoetstof met 0,7 keer de zoetkracht van suiker. Het komt voor in allerlei soorten planten (vooral zeewieren) en heeft een zoete smaak, zonder bijsmaak. Mannitol wordt gebruikt in allerlei voedingsmiddelen.

Mannitol is goedgekeurd voor het gebruik als zoetstof in voedingsmiddelen

Oplosbaar

Manntitol is zeer goed oplosbaar in water en kan worden gebruikt in culinaire bereidingen. Het doet niet mee aan de Maillard reactie: het wordt dus niet bruin en karamelliseert niet. Deze polyol wordt zeer gewaardeerd om zijn knapperige textuur en sterke stabiliteit in bepaalde zoetwaren. Bovendien lijkt de zoete smaak sterk op die van sucrose.

Goedgekeurd

Manntitol werd in 1993 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).

Betere structuur

Behalve als zoetstof wordt het vaak ook gebruikt omdat het een betere structuur geeft aan bepaalde voedingsmiddelen en het uitdrogen ervan kan voorkomen.Bij overmatig gebruik (gemiddeld meer dan 15 gram per dag) kan mannitol laxerend werken.

Bij inname van een zeer grote hoeveelheid mannitol kan het laxerend werken

Suikervervanger

Steeds meer fabrikanten gebruiken suikervervangers om hun voedingsmiddelen te voorzien van een zoete smaak. Consumenten kunnen zo zoete producten nuttigen zonder last te krijgen van de nare bijwerkingen van gewone suiker. Zo is er de iets minder bekende suikervervanger, mannitol. Deze suikervervanger tref je steeds meer in producten.

Mannitol bijwerkingen

Er is momenteel nog weinig bekend over mannitol op het internet en in de literatuur. Het is wel bekend dat de zoetstof bij overmatig gebruik kan zorgen voor een laxerend effect. Echter gebeurt dit pas bij het innemen van meer dan 15 gram per dag; een extreem grote hoeveelheid.

Hoe maken ze mannitol?

MAnnitol is een natuurlijk product en geen chemisch zoals we wel eens lezen op internet. De zoetstof komt oorspronkelijk uit planten, zeewieren en paddenstoelen. Onderzoekers ontdekten de stof in 1964 en sindsdien wordt deze  op industriële wijze geproduceerd door hydrogenatie van een fructose. Deze fructose maakt men uit zetmeel door de inwerking van micro-organismen. 

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *