Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Methamfetamine, groter dan kaas en klompen

aug 2, 2021

Nederweert – In de nacht van donderdag op vrijdag is de politie op een grote productielocatie van synthetische drugs gestuit. Volgens de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) zou het hier gaan om de grootste en meest professionele productielocatie van crystal meth ooit in Nederland aangetroffen.

Encrochat

De politie kwam de locatie aan de Hoogbosweg in Nederweert op het spoor door zicht te krijgen op informatie uit versleutelde chatberichten. Toen de politie poolshoogte ging nemen, werd het omvangrijke lab in een tweetal met elkaar in verbinding staande loodsen ontdekt. In een bijbehorende woning was een persoon aanwezig. Het betreft een man met de Poolse nationaliteit van 62 jaar. Deze man is aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De ontsleuteling van de EncroChat berichten die op een server werden aangetroffen blijken een goudmijn voor de opsporingsdiensten

Productielocatie

Afgelopen nacht is gestart met onderzoek in de productielocatie waarbij veiligheid voorop staat. Zo vindt bemonstering van de aanwezige spullen plaats, wordt geïnventariseerd wat er precies aanwezig is, zowel aan grondstoffen als eindproducten en de middelen om crystal meth te maken.

De woning met loodsen liggen in het buitengebied. Er is dan ook geen gevaar voor omwonenden geweest.

Ontmanteling

LFO is gestart met de ontmanteling van de productielocatie. Gelet op omvang en grootte zal dit nog zeker tot en met aanstaande zondag duren.

LFO

LFO valt onder de Dienst Specialistische Operaties (DSO) van de Landelijke Eenheid. Als chemische stoffen een bedreiging zijn voor de omgeving komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) in actie. Meestal komt de LFO in actie op plekken waar een drugslab ontdekt is en ontmanteld wordt. Ook komt het LFO in actie bij zogeheten CBRN-e incidenten. Dat zijn incidenten waarbij Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire stoffen betrokken zijn. De E staat voor explosieve stoffen. Medewerkers van het LFO zijn getraind om op het allerhoogste veiligheidsniveau met deze incidenten om te gaan.

bron: politie.nl

Kijkdag

Speciaal om extra te kunnen pronken met deze ‘vangst’ organiseert de politie voor de pers een rondleiding in deze opgerolde productielocatie. Want je moet die vele honderden manuren natuurlijk wel een beetje verantwoorden naar de burgers. Wij wedden dat Hart van Nederland in elk geval van de partij is, net zoals 1Limburg.

Minder minder minder? Welnee

Ondanks de vele honderden miljoenen die er worden stukgeslagen in de oorlog tegen drugs, blijkt dat er in de praktijk niet verandert op het gebied van gebruik. Is er in de laatste tien jaar 1 grammetje minder door een neusgat gegaan? Of is er 1 jointje minder opgestoken? Zijn de xtc pillen duurder geworden omdat justitie het zo goed doet? Op de vorige drie vragen kan je alleen maar nee antwoorden. Natuurlijk is de oorlog tegen drugs een zinloze. Een volslagen zinloze zelfs. Voor iedere kwekerij die opgerold wordt zijn er al twee nieuwe in aanbouw en voor ieder ontmanteld drugslab zijn de nieuwe spullen voor een volgende al in bestelling. Maar justitie jaagt door, tegen elke prijs.