Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Onderzoek in drugslab

Minder minder minder, dat is wat ze roepen bij de politie. Die organisatie claimt natuurlijk dat het feit dat er minder wietkwekerijen en drugslabs worden ontdekt, komt door hun eigen inzet. Dat toont dan weer aan dat de speciale teams rondom de opsporing nodig zijn. Maar misschien zoeken ze wel niet goed genoeg?

Synthetische drugs

Nederland – De politie ontdekte in 2021 minder productielocaties van synthetische drugs dan de jaren ervoor. Een van de oorzaken is het uiteenvallen van criminele drugsnetwerken. Dit komt doordat de politie cryptotelefoondiensten zoals EncroChat, Sky en ANOM kraakte. De politie heeft zich verder vooral gericht op de bestrijding van andere drugscriminaliteit, zoals handel in heroïne en cocaïne. Ook heeft de politie vorig jaar minder hennepkwekerijen ontmanteld dan in 2020.

Presentatie cijfers

De politie presenteert vandaag cijfers over alle vorig jaar ontdekte drugslocaties, van cannabis en heroïne tot cocaïne en synthetische drugs.

Criminele netwerken

Verspreid over Nederland trof de politie vorig jaar 93 locaties aan waar synthetische drugs werd geproduceerd of heroïne of cocaïne werd verwerkt. Op driekwart van de plekken (69 locaties) werden synthetische drugs als (meth)amfetamine en MDMA vervaardigd. Deze labs zijn vooral in Noord-Brabant, Noord-Holland, Limburg en Gelderland aangetroffen. Noord- en Zuid-Holland waren goed voor het leeuwendeel van de 21 verwerkingslocaties voor cocaïne. Agenten ontdekten drie locaties waar heroïne werd bewerkt: in Alkmaar, Den Haag en Rotterdam.

Productielocaties

Het aantal ontdekte productielocaties voor synthetische drugs daalde met 35 procent. Het aantal cocaïnewasserijen, kristallisatielocaties en verpakkingsplekken lag zelfs 63 procent lager. Portefeuillehouder drugs Willem Woelders: ‘De afgelopen twee jaar hebben we door cryptotelefoondiensten als EncroChat, Sky en ANOM te kraken meerdere criminele netwerken aangepakt. Die waren verantwoordelijk voor een zeer groot deel van de productie van synthetische drugs en cocaïne in binnen- en buitenland. Normaal gesproken is een groot crimineel netwerk flexibel. Houd je enkele mensen aan, dan vangt het netwerk die klap wel op. Nu konden we ook de opdrachtgevers en andere leden van het netwerk achter de productielocaties aanhouden. Daardoor zal het voor deze organisaties lastig zijn om de opengevallen plekken op te vangen.’

Kat-en-muisspel

De ruggengraat van deze criminele netwerken lijkt aangetast. Toch is dat slechts een tijdelijk effect, vertelt Woelders. ‘Criminelen blijven niet stilzitten. Anderen nemen de rol over en spelen in op vraag en aanbod. Daarnaast communiceren zij met nieuwe cryptotelefoondiensten en versleutelde apps als Telegram en Signal. Daarin blijven we een kat-en-muisspel met hen spelen. We zitten er bovenop.’

Verschillende opslaglocaties

In totaal ontdekte de politie 117 opslaglocaties. De omvang varieerde van grote loodsen voor duizenden liters chemicaliën tot garageboxen met enkele tientallen liters. Noord-Brabant steekt met 40 opslagplekken voor synthetische drugs uit boven alle provincies. Zuid-Holland is koploper met 11 locaties voor cocaïne en 3 voor heroïne.

Drugsafval

Het aantal dumpingen van drugsafval is gestegen met zo’n 14 procent, naar 208 gevallen. Deze vonden vorig jaar vooral plaats in Limburg (61), Noord-Brabant (47), Zuid-Holland (29), Noord-Holland (27) en Gelderland (20). De stijging komt vooral doordat criminelen vaker relatief kleine hoeveelheden afval dumpten en lege verpakkingen weggooiden. Woelders: ‘We vermoeden dat het volume aan totaal aangetroffen drugsafval minder is. Criminelen kunnen echter op allerlei manieren van hun afval afkomen. Ze kunnen het dumpen, maar ook verbranden of neutraliseren en vervolgens lozen in het riool. Daar doen we nog verder onderzoek naar.’

Wiet

Politiemedewerkers ruimden vorig jaar minder wietkwekerijen: in totaal 2285 tegenover 2894 locaties in 2020. Het aantal wiet-gerelateerde ontmantelingen loopt al een aantal jaar terug. In 2017 rolde de politie nog ruim 4600 wietkwekerijen op. De afname is volgens Woelders vooral te wijten aan capaciteitsgebrek bij de basisteams**. ‘We moeten kiezen. In samenspraak met het Openbaar Ministerie en burgemeesters richt de politie zich in gemeenten vooral op de bestrijding van harddrugs en het opvolgen van aangiften. Bij een aantal basisteams worden daarom wietteams opgeheven. Zorgelijk, want wietkwekerijen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties in woonwijken en ook in de wiet worden miljarden verdiend. We hebben hier te maken met één grote drugsmarkt. Alles is met elkaar verweven.’

Bron en foto: politie.nl

Capaciteitsgebrek, lol

** meteen grijpt justitie al weer naar de bedelstaf. Capaciteitsgebrek, daar kunnen we wel een boekje over open doen. Het draait om banen, banen en banen, niet om capaciteit. Als wiet gelegaliseerd wordt, dan kan je al die speciale teams opheffen en ze zetten op zaken die er toe doen, zoals kindermisbruik en zedenzaken.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *