Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Minder wietkwekerijen ontdekt in West Brabant

dec 16, 2018

In het westelijk deel van de provincie Brabant zijn dit jaar minder wietkwekerijen opgerold dan vorig jaar. De teller staat nu op zo’n 340. Vorig jaar stond de teller aan het einde van het jaar op 500 en in 2016 werden 600 wietkwekerijen ontdekt.

Ook minder wietplanten

Maar niet alleen het aantal opgerolde wietkwekerijen is gedaald, ook het aantal in beslag genomen planten daalde significant van 88.0000 naar 48.000 dit jaar. Het aantal aangetroffen stekjes daalde van 82.000 in 2017 naar 56.000 stuks.

Minder wietkwekerijen

Nu het aantal wietkwekerijen dat is ontdekt daalt en ook het gemiddeld aantal planten van 176 in 2017 naar 141 planten per wietkwekerij kan je een conclusie trekken. En die conclusie is dat ge kleine kwekerijen sneller worden opgerold. Want dat er minder gekweekt wordt blijkt niet uit de cijfers van de diefstal van elektriciteit. Als je die ernaast legt dan blijkt dat er slechts zo’n 20% van alle kwekerijen wordt opgerold. Een kans van 1 op 5 dat je gepakt wordt dus als kleine kweker.

Ook Oost Brabant krimpt

Ook de politie-eenheid Oost-Brabant maakt melding van een krimp. In het eerste halfjaar stond de teller op 100 kwekerijen en 21.000 planten. Totaal aantal kwekerijen vorig jaar in die regio: 300 en 487 het jaar daarvoor.  

Landelijke trend

De landelijke cijfers geven al een paar jaar dezelfde trend. Er was een piekjaar zo rond 2006 met landelijk zeker 6.000 opgerolde wietkwekerijen en vorig jaar 4.600. 

Pakkans kleiner door gebrek aan capaciteit

In Brabant spreekt de politie met klem tegen dat de daling een gevolg is van het gebrek aan capaciteit bij de politie. Daarmee impliceren ze dus dat er minder kleine wietkwekers in ons land zijn. En als dat klopt, dan werpt het strenge beleid haar vruchten af. En dat is natuurlijk precies waar ze op uit zijn.

Spanje is helemaal hot

In het Spaanse achterland van Marbella wordt de lokale politie helemaal gek van de Nederlanders die er grote wietvelden bezitten. En ons bereiken ook signalen dat wietkwekers niet alleen maar buiten telen in Spanje, maar dat er inmiddels ook flinke schuren vol staan op het platteland. Mogelijk zoeken de Nederlandse wietkwekers hun uitvlucht naar het land onder de zon.

Onvindbare wietkekerijen

Intussen wijzen de echte kenners er ook op dat veel kwekerijen nooit worden gevonden. De politie schat op basis van stroomdiefstal, dat hoogstens 20 procent wordt ontdekt. Sommigen zitten goed verstopt, op plekken waar je het niet verwacht.

Ondergronds

Veel kwekers zoeken hun toevlucht onder de grond. Zelfs onder drukke winkelpanden worden al wietkwekerijen aangetroffen. Maar er zijn kennelijk toch ook nog andere manieren om je wietkwekerij te verstoppen want er is nog geen tekort ontstaan bij de coffeeshops.
Lang niet alle wietkwekers stelen hun elektriciteit en dat is nu juist waar de meesten op gepakt worden.