Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Minister duldt geen concurrent voor staatswiet

sep 19, 2019

De vlag kan uit bij Bedrocan vandaag, want minister Bruins voor Medische Zorg duldt geen concurrentie van thuiskwekers. Volgens Bruins is er voldoende Bedrocan wiet beschikbaar voor personen die daar behoefte aan hebben.

Geen ontheffing voor thuiskweek

Minister Bruins voor Medische Zorg wil geen ontheffingen verlenen aan mensen die thuis wiet kweken voor eigen medicinaal gebruik. De minister gebruikt als één van de excuses dat de medicinale wiet die thuis wordt gekweekt niet is onderworpen aan kwaliteitscontroles, in tegenstelling tot de wiet die via de apotheek wordt verstrekt. Over het belachelijke prijsverschil geen woord.

Kamervragen Bergkamp

D-66 kamerlid Vera Bergkamp had kamervragen gesteld. Ze deed dit naar aanleiding van de uithuiszetting van Philippe Rotthier uit Terneuzen. Deze man werd eerder dit jaar door de burgemeester van Terneuzen uit zijn huis gezet, vanwege de vondst van veertig wietplanten in zijn huis. De wiet werd door Rotthier gebruikt om zijn zenuwpijn te onderdrukken. De rechter floot de burgemeester later terug.

Deze uitspraak heeft volgens de minister geen invloed op het bestaande beleid, omdat de uitspraak ging over de bestuurlijke bevoegdheid van de burgemeester om iemand uit zijn huis te mogen zetten, de Wet Damocles.

Bij andere medicijnen ook niet

Volgens Bruins kan het voorkomen dat een bepaald medicijn niet of niet voldoende helpt, maar “ook dan kan het niet zo zijn dat het geneesmiddel thuis gemaakt wordt en toegestaan wordt, omdat het volgens de patiënt beter werkt.” Bruins zegt verder dat het huidige beleid als doel heeft dat de medicinale wiet ‘van farmaceutische en constante kwaliteit via de apotheek op recept wordt verstrekt’. Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) regelt en controleert de medicinale wietteelt in Nederland.
Wij zijn toch nieuwsgierig hoe het Europese hof van de rechten van de mens denkt over zelfbeschikking. Nu worden patiënten verplicht een bepaald medicijn te gebruiken.