Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nat of droog knippen van wiet

dec 22, 2020

Nadat je je wiet dan eindelijk hebt geoogst volgt het volgende klusje, het knippen. En niet alleen ziet een mooi geknipte top er veel beter uit, de blaadjes zijn ook scherp in je keel bij het roken en bevatten niet zoveel trichomen. Strak knippen is dus de remedie, nat én droog.

Nat of droog knippen

De toppen die je van je planten hebt gehaald die moeten strak geknipt worden dus, zonder dat er blaadjes aan blijven zitten. En dat kan je doen als de toppen zo vers van de plant komen, maar je kunt ook de volledige takken met toppen eerst laten drogen voordat je met de schaar aan de gang gaat.

Wietolie

Als je van plan bent om wietolie van je toppen te gaan maken, of als je van plan bent om de wiet niet te roken maar te gebruiken in een vaporizer, dan hoef je geeneens te knippen. Je haalt dan alleen de grote schutbladeren van de wietplant weg en je bent klaar.

Roken

Ben je voornemens om je wiet te roken in een waterpijp of joint, dan moeten die vervelende blaadjes er echt af zodat de toppen zonder bijsmaak in je grinder gemaald kunnen worden.

Wanneer je na het drogen pas gaat knippen dan heeft je wiet veel meer smaak behouden!

Droog of nat

Zodra de planten zijn uitgebloeid is het tijd om je keuze te maken: ga je droog of nat de toppen knippen? Beide hebben zo hun eigen specifieke voor- en nadelen. Als je de wiet hebt om zelf op te roken dan heb je wellicht de tijd en het geduld om te wachten tot het is gedroogd voor je gaat knippen. Of misschien kan je zelfs beide methodes eens proberen.

Tip: als je droog gaat knippen, hang dan je takken met toppen op hun kop om de toppen vol te laten lopen met sappen uit de plant

Commerciële kwekers kiezen er altijd voor om nat te knippen omdat het doorloopproces dan sneller gaat. Bovendien is het nat knippen een stukje makkelijker dan droog knippen.

Nat knippen

  • is makkelijker
  • zorgt ervoor dat je toppen er mooier uitzien
  • kent minder blaadjes
  • zorgt voor een plakkerige schaar

Zorg voor een schaaltje olijfolie waar je je schaar af en toe in dipt. Dat houdt je schaar lekker gangbaar en plakt hij niet.

Droog knippen

  • zorgt voor langzaam drogen en daardoor een betere smaak
  • maakt de suikerblaadjes broos waardoor ze makkelijk van de toppen te plukken zijn
  • zorgt ervoor dat je sneller kunt oogsten en rustig op je gemak kunt knippen
  • is iets minder plakkerig dan nat knippen

De rechtgeaarde zelfrokende hobby thuiskweker zal er altijd voor kiezen om zijn of haar wiet zorgvuldig en langzaam te laten drogen op de juiste manier. Alleen dan wordt de smaak geoptimaliseerd en haal je het maximale uit je oogst. Bovendien hoef je niet meteen alles te knippen in één keer. Je knipt dus volledig in je eigen tempo.

Langzamer

Wanneer de blaadjes tijdens het droogproces aan de toppen blijven zitten, dan betekent dat dat ook het vocht uit de blaadjes zelf zal moeten verdampen. En dat drogen kost nu eenmaal tijd. De blaadjes isoleren bovendien de top een beetje van de buitenlucht waardoor de bloem zelf ook langzamer droogt. Goed drogen is dus essentieel.

Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het droogproces en voorkom absoluut dat er licht bij de te drogen toppen komt

Bij de natte methode zijn de blaadjes stevig zodat je ze wat gemakkelijker dicht bij de top kunt afknippen. Na het drogen ziet de top er daardoor meestal wat mooier en strakker uit dan een droog geknipte top. Toch kan droog knippen ook gemakkelijk worden wanneer je de methode een beetje in je vingers hebt. Omdat de blaadjes broos en droog zijn, breken ze gemakkelijk af en heb je minder last van plakkende scharen. Veel wietkwekers kiezen er bovendien voor om reeds gedroogde wiet alleen grof te knippen en het daarna handmatig te plukken. Iets dat met natte wiet vrijwel onmogelijk is.