Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nederlanders leiden Spaanse drugsbende

jan 12, 2019

In het land van de zon heeft de Spaanse Guardia Civil een flinke drugsbende opgerold die onder leiding stond van Nederlanders en Britten. Er werden 25 arrestaties verricht volgens de Spaanse media.

Langlopend onderzoek

In april vorig jaar kwam de bende in beeld bij de Spaanse speurders. Die troffen 400 kilo wiet aan in een vrachtwagen met groente die op weg was naar Nederland. De rechercheurs kregen gaandeweg steeds meer zicht op de structuur van de bende.
Zo kwamen ze erachter dat verschillende groepjes binnen de bende zo hun eigen specialiteit hadden. Er waren afdelingen ‘wiet kwekers’ en ’transporteurs’.
De plaats van handeling betrof voornamelijk Catalonië en Spaans Baskenland.

Tussen groente en fruit

Om de drugs te verstoppen werd deze verborgen tussen ladingen groente en fruit of tussen dozen wijn. De transporten werden uitgevoerd door bestaande bedrijven, maar ook door niet bestaande bedrijven.

Veel wiet en cash aangetroffen

Na de aanhoudingen van de bendeleden werd er 160.000 euro contanten aangetroffen, 2.700 kilo wiet en nog eens 98 kilo hasj. De leiding van de organisatie lag bij Britten en Nederlanders, maar er waren ook bendeleden betrokken uit Spanje, Roemenië, Moldavië, Litouwen en Brazilië bij betrokken. 

Vaker uit Spanje

Er wordt in Spanje gigantisch veel wiet gekweekt voor de Nederlandse markt. Complete berghellingen staan in de zomer vol met wietplanten, vooral in het Zuiden van het land. En ja, die wiet moet natuurlijk vervoerd worden naar Nederland waar het gretig aftrek vindt bij de coffeeshops die het dan op hun beurt weer legaal (gedoogd) verkopen.

Video van de handel

Vol trots toont de Guardia Civil in een filmpje hoe de handel was verstopt om het te kunnen transporteren. In Spanje is dat overigens gebruikelijk, dat soort video’s: