Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nieuwe aanhouding Eerselse Ayahuasca zaak

mei 6, 2019


Eersel – In het onderzoek naar het gebruik van ayahuasca tijdens een ‘healingsessie’ in het Brabantse Eersel hield de politie maandagochtend 6 mei een nieuwe verdachte aan. Het gaat om een 46-jarige vrouw uit Rhenen.

Dode Hongaar aangetroffen

De Eindhovense recherche startte een onderzoek nadat enkele weken geleden een 31-jarige Hongaarse man dood in Eindhoven werd gevonden. De rechercheurs ontdekten dat de man voor zijn dood deelnam aan een healingsessie in een woning aan de Nieuwstraat in Eersel. Het vermoeden is dat de man daar de verboden stof ayahuasca heeft gebruikt. Op basis van de voorlopige stand van het onderzoek vermoeden wij een mogelijk verband tussen de dood van deze Hongaarse man en de healingsessie in Eersel. Ayahuasca bevat dimethyltryptamine (DMT) en DMT staat op lijst 1 van de Opiumwet en wordt gezien als een harddrug.

Eerdere aanhoudingen

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat op 24 april weer een healing sessie plaatsvond in het pand in Eersel, waarop de politie ingreep. Tijdens de inval werden twee organisatoren, een 38-jarige Italiaanse vrouw en een 33-jarige Spaanse man, aangehouden. Naast de organisatoren hielden we nog een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaanse man aan. Zij waren in het pand aan de Nieuwstraat aanwezig en leken een rol te hebben bij de uitvoering van de healing sessie. De 33-jarige Spaanse organisator is voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit nog vast. De drie andere verdachten mochten na verhoor naar huis. Zij zijn nog steeds verdachte in het onderzoek.

Nieuwe arrestatie

De vijfde verdachte werd niet aangetroffen tijdens de inval in het pand op 24 april. Het gaat om een 46-jarige vrouw uit Rhenen die betrokken lijkt bij de organisatie van de healing sessies. De recherche liet de vrouw weten dat ze door de politie werd gezocht. Ze meldde zich maandagochtend op het politiebureau in Eindhoven en werd aangehouden. Zij wordt net als de twee organisatoren verdacht van dood door schuld en overtreding van de Opiumwet. De vrouw zit vast voor verder onderzoek. Het onderzoek is nog in volle gang en we sluiten meer aanhoudingen niet uit.

Sluiting woning

De gemeente Eersel nam maandag 6 mei een bestuurlijke maatregel en sloot de woning voor vier maanden vanwege het overtreden van de Opiumwet (artikel 13b). Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de bekendheid en het gebruik van deze woning als drugspand. Vandaag zijn de ramen en deuren afgesloten, de sloten vervangen en is het pand verzegeld. Tijdens de sluiting is het verboden om de woning te betreden. De gemeente en politie treden hard op tegen personen die handelen in drugs en werken hierbij samen met het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.

Bron: politie.nl