Verschillende soorten lachgas

Geplaatst door

We blijven nog even bij lachgas, want dat lezen jullie graag. Wist je dat er verschillende soorten met lachgas op de markt zijn bijvoorbeeld?

Industrieel lachgas verkocht aan consumenten

Alleen medisch lachgas is bestemd voor menselijke consumptie, maar wordt er ook veel technisch lachgas (voor de industrie, auto’s en motoren) en food grade lachgas (voor slagroompatronen) geproduceerd en verkocht. Deze soorten zijn absoluut niet bedoeld voor consumptie, maar qua effect merkt een gebruiker daar weinig of helemaal niets van. Over de lange termijn effecten op je gezondheid is niets bekend.

Medisch lachgas

Medisch lachgas is zoveel mogelijk ontdaan van koolmonoxide, maar dat is uitsluitend bij gerenommeerde bedrijven zoals Linde Gas of Hoekloos verkrijgbaar. En die verkopen het niet aan één van de vele lachgas handelaartjes maar uitsluitend aan bedrijven met een medische grondslag.

Consumenten weet niet wat hij koopt

Omdat de verschillende lachgassen qua prijs en beleving na inname vaak nauwelijks verschillen, weten consumenten niet altijd wat ze kopen. Testen is onmogelijk en door een slecht toezicht van de Voedsel en Warenautoriteit kunnen handelaren op feesten en festivals van alles verkopen.

Slagroompatronen goed alternatief

Verreweg de meeste patronen die in Nederland en België verkocht worden bevatten een foodgrade gas, waardoor het gas in aanraking mag komen met producten uit onze voedselketen. En dat is dus veilig te noemen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de overheid – mocht er een verbod komen op de verkoop van lachgas – de cilinders als eerste verboden zullen worden. Dat is ook de makkelijkste stap. Een verbod op de lachgaspatronen zou immers de volledige horeca treffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *