Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nieuwe drug Tusi duikt vaker op

jan 13, 2023
Roze poeder

Roze cocaïne, zo wordt de drug Tusi ook wel genoemd. We hebben het over een cocktail van verschillende soorten drugs door elkaar. Het is een poeder dat roze van kleur is.

Wat is Tusi?

Tucibi, tuci/tusi, pink panther of pink cocaïne is een roze poeder. Tucibi spreek je uit als 2C-B, maar het gaat om een andere drug. dan 2C-B In het roze poeder worden verschillende drugs aangetroffen. Het gaat vaak om verschillende combinatie met veranderende concentraties. Tusi is een synthetische drug die meestal als capsule of tablet wordt gebruikt. Het bevat meestal een mengsel van MDMA, een synthetisch middel dat euforie en energie veroorzaakt, cocaïne, een stimulerende stof, en andere psychoactieve stoffen.

Colombia

In de grote steden van Colombia is de drug synoniem geworden met een nieuwe generatie jonge verslaafden die de drug vervaardigen en verkopen voor gebruik in nachtclubs en louche toeristische sekshandel. Volgens promotionele aanbiedingen van dealers, voornamelijk met betrekking tot kleur, heeft de drug een “meer exclusieve” werking dan cocaïne. Tusi is nu meer een merknaam dan een specifieke stof.

Al in 2010

De drug verscheen rond 2010 voor het eerst in de straten van Colombia. Om het te onderscheiden van andere drugs, wordt het roze poeder, dat gekleurd is en vaak naar aardbeien ruikt, “helderziendheid” genoemd omdat het het hallucinogeen 2CB bevat. Er wordt ook gezegd dat Tusi Ketamine bevat; een verdovingsmiddel.
Sindsdien hebben forensische tests aangetoond dat de drug intussen een onvoorspelbare cocktail is geworden, die meestal variërende hoeveelheden ketamine en MDMA bevat, aangesterkt met cafeïne. Het product, dat door leveranciers in plaatselijke keukenlabs wordt gemaakt, verschilt per kok, en kan een variëteit aan andere drugs bevatten, waaronder benzo`s, meth en cathinonen, hoewel geruchten dat het fentanyl zou bevatten niet bewezen zijn.

Mensen die het gebruiken ervaren vaak een mix van de verdovende trippy high van ketamine en de stimulerende kick van MDMA en cafeïne.

Spaanse politie

Vorige jaar liet de Spaanse politie weten dat ze zeven bendeleden hadden gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de verspreiding van cocaïne en Tusi in Madrid en Malaga nadat ze het in met drugs volgepropte koffers vanuit Latijns-Amerika hadden gesmokkeld. Na een aantal huiszoekingen in Spanje werd er naast normale cocaïne en contant geld ook 8 kilo aan roze cocaïne ontdekt.

Feesteiland Ibiza

In augustus vond de politie op Ibiza 13 kilo Tusi, waarschijnlijk de grootste Tusi-vangst in Europa tot nu toe, samen met normale cocaïne en ketamine, 440.000 euro contant geld en een machinepistool. Van de 12 gearresteerden waren de meesten Brits en twee Colombiaans. In de zomer van 2022 ging er een vals angstaanjagend bericht rond op social media dat een batch Tusi gemengd met fentanyl* (van oorsprong een sterke pijnstiller) de oorzaak was voor een reeks overdosissen op het eiland. In mei ontdekte de politie een drugslab in een plaats net buiten Madrid waar de leveranciers volgens hen verschillende drugs aan het mixen waren om roze cocaïne te maken.

Fentanyl is een morfinomimeticum, een stof met een werking analoog aan die van morfine. Het werkt echter vele malen sterker dan morfine.

Populair in Colombia

Tusi is nu de op vier na populairste drug in Colombia en vaste prik op drugsmenu`s in landen als Argentinië, Venezuela, Uruguay, Chili en Panama. Het was misschien wel onvermijdelijk dat de drug in Spanje, het Europese land met de sterkste links met de Colombiaanse drugswereld, de kop op zou steken. Tusi wordt sinds 2011 hier en daar in Spanje gespot en één van de eerste grote vondsten was in 2016, toen negen mensen, waaronder een paar Colombianen, werden gearresteerd omdat ze in een tusi-lab net buiten Madrid werkten.

Gevaarlijk goedje

De verspreiding van Tusi is onderdeel van een langzame maar duidelijke verandering in de drugsvoorraad van de wereld, van plantaardige drugs zoals cannabis, cocaïne en heroïne naar synthetische drugs die in labs worden gemaakt, die vaak makkelijker te produceren zijn, maar net zoals fentanyl onvoorspelbaarder en dodelijker kunnen zijn.