Nijmegen trapt burgers op straat

In Nijmegen werken ze de criminelen in de hand door wietkwekers uit hun woning te trappen. In 2018 zijn alleen al door de woningcorporaties twintig huurders op straat geknikkerd omdat er een wietkwekerij was aangetroffen in hun woning.

Hubert Bruls

En ook de eindbaas van de politie in Nijmegen doet zijn duit in het zakje: Burgemeester Hubert Bruls sloot om dezelfde reden drie koopwoningen en zeven bedrijfspanden.

Geen onderscheid in kwekers

De Nijmeegse woningcorporaties hebben een ‘wiet is weg’- beleid: als in een huurwoning wietplanten worden aangetroffen, dan volgt altijd een eenzijdige opzegging van de huurovereenkomst. Zelfs als het maar om een paar planten gaat. Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt of de kweker wellicht behoeftig is omdat zijn of haar eigen kweek voor medicinale doeleinden is. Het recht op zelfbeschikking wordt de Nijmeegse burgers in het geheel ontnomen.

Corporaties zijn ook een beetje rechter

De corporaties werken sinds 2014 samen met gemeenten in de regio, politie, openbaar ministerie, Belastingdienst en netbeheerder Liander om wietkwekerijen in huurwoningen op te sporen en te ontmantelen. Vooral vanwege het brandgevaar dat dit vaak oplevert, doordat illegaal stroom wordt afgetapt. Het aantal ontruimde wietpanden is daarna elk jaar gestegen. Tot vorig jaar. In 2018 is zelfs sprake van een lichte daling ten opzichte van 2017. 

Niet altijd gevaarlijk

‘Diefstal van stroom is levensgevaarlijk’, dat laten brandweer en politie maar al te graag iedere keer weten. Maar er zijn natuurlijk ook wietkwekers die elektriciteit pikken maar de boel wel netjes installeren en beveiligen met zekeringen en soms zelfs met automatische blusmiddelen.
Er zijn veel meer mensen die met volstrekt legaal verkregen elektriciteit gevaar opleveren voor hun omgeving. Met televisies die vol staan met stof, te veel opladers die bloedheet worden in een stopcontact, vrieskisten die op instorten staan om lampen die amateuristisch zijn aangesloten. Dat mag allemaal wel gewoon en daar lees je niets over in de krant.

Kweektenten voor thuis

Als het kweken van wiet gelegaliseerd wordt dan kunnen particulieren goedgekeurde kweektentjes kopen en hoeven ze geen elektriciteit te stelen. Deze tenten zijn veiliger dan de meeste stofzuigers en koelkasten. Vooralsnog komt het daar echter helaas niet van, want de overheid krijgt het al niet voor elkaar om een fatsoenlijk plan voor professionele kwekers op te zetten.

Verharding in Nijmegen

De wiet moet er toch komen, dus zal op korte termijn het klimaat in de kwekerswereld verder verharden en kan de burgemeester nog meer panden zoeken om te sluiten. Daarnaast zal er natuurlijk meer geld en zullen er meer mensen nodig zijn in de zinloze slag tegen een plant. You lose, Nijmegen.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *