Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

EU drugsagentschap: strijd zal verharden

jan 7, 2019
Wit poeder

De stijgende productie uit Latijns-Amerika heeft groepen uit Noord-Afrika en de Balkan ertoe gebracht de drugshandel te veranderen, aldus het EU-agentschap. De strijd zal verharden.

Nieuwe bendes

Een toename van het aanbod van pure cocaïne naar Europa heeft geleid tot een stijging van drugsgerelateerde moorden terwijl nieuwe criminele bendes zich bekwamen in een markt die eerder werd gedomineerd door de maffia, aldus het EU-drugsagentschap.

Colombia de grootste producent

De extra output van Latijns-Amerika, met name door de grootste producent, Colombia heeft geleid tot een stijgend aantal bendes, waaronder uit Marokko en de Balkan. Die zetten hun eigen lijnen op en hebben direct contact met de producenten. Dit heeft een “Uberisation” van de cocaïnemarkt laten zien, gekenmerkt door een snellere, altijd beschikbare levering, een rapport van het in Lissabon gevestigde bureau dat donderdag verscheen. Deze methode houdt ook de prijzen laag.

Versnippering van cocaïnehandel

“De versnippering van de cocaïnehandel in Europa lijkt te hebben geresulteerd in toegenomen concurrentie tussen misdaadbendes voor nationale en grensoverschrijdende gebieden bij de levering en verkoop van cocaïne,” aldus het rapport. “Eén van de gevolgen is een toename van geweld en drugsgerelateerde moorden.”

Callcenters ingezet

De opkomst van meer bendes heeft geleid tot nieuwe marketing- en transportmethoden, zoals door koeriers die de cocaïne naar consumenten sturen. De partijen maken hierbij gebruik van bestaande callcenters. In die centra zorgen omgekochte medewerkers voor de contacten tussen de aanbieders en afnemers.

Dergelijke koeriersdiensten bestaan ​​in Groot-Brittannië, Frankrijk en België, waar kopers contact opnemen met callcenters in Spanje of de westelijke Balkan, aldus het rapport.

“Deze nieuwe methoden, die een ‘Uberisation’ van de cocaïnehandel weerspiegelen, zijn duidelijke tekenen van een competitieve markt waarin verkopers extra diensten hebben ontwikkeld en ingezet die verder gaan dan het product zelf, zoals snelle levering, overal en altijd.

Andere smokkelroutes

Het toenemende aanbod van cocaïne in Europa is de afgelopen jaren samengevallen met veranderingen in traditionele smokkelroutes van Iberia naar grote havens in België, Frankrijk en Duitsland. De haven van Antwerpen is nu zo’n beetje het enige, grootste toegangspunt voor cocaïne in Europa, met 41 ton in beslag genomen in 2017. In 2016 werd 70,9 ton van het het witte poeder in beslag genomen in heel Europa.

Topje van de ijsberg

Het rapport waarschuwde dat de nieuwe smokkelroutes door havens “misschien slechts het topje van de ijsberg vormen, omdat andere routes en handelwijzen, zoals privé-luchtvaart, gewoon onopgemerkt kunnen blijven”.