Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nog steeds vervuilde wiet in omloop

feb 26, 2021

Het Trimbos instituut waarschuwde er in december al voor, vervuilde wiet. En die blijkt nog steeds in omloop. Het gaat om wiet dat is vervuild met synthetische cannabinoïden.

Sinds oktober 2020

Al sinds eind oktober 2020 heeft het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) verschillende hasj- en wietmonsters ontdekt die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA.

Heel Nederland

Omdat de hasj en wiet die vervuild bleken te zijn met MDMB-4en-PINACA waren afkomstig bleken te zijn uit coffeeshops én van straatdealers verspreid over Nederland is er reden tot zorg. Zeker ook omdat na gebruik van deze stof al snel ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dit kan bij hogere doseringen zelfs levensgevaarlijk zijn.

Restanten

Of de opnieuw aangetroffen vervuilde hasj – daar gaat het om deze keer – opnieuw in het circuit wordt aangeboden of dat we hier spreken over een restant moet later blijken.

Gevaar synthetische wiet

Er zijn nogal wat verschillende producten op de markt die allemaal onder verschillende namen worden aangeboden, maar allemaal synthetische cannabis bevatten. Vanwege de sterkte wordt synthetische cannabis ook in verband gebracht met psychoses. Een bekende is Boze Rook. Levensgevaarlijk.

Boze rook is verslavend

Verder is er een risico op een sterke lichamelijke verslaving en wordt het in verband gebracht met dna-schade en een verhoogd risico op kanker. Verdere lange termijn effecten van synthetische cannabis zijn grotendeels nog onbekend. Tot slot zijn er ernstige gezondheidsincidenten in het buitenland geweest. Gewoon heel ver vandaan blijven dus van die Boze Rook en lekker echte cannabis blijven roken of verdampen.

Voldoet niet aan de wet

De makers proberen de wet te omzeilen door op de achterkant te vermelden dat het niet geschikt is voor menselijke consumptie. Bovendien staat er op de verpakking dat het uit diverse gedroogde kruiden en bloemen bestaat, maar onduidelijk is welke dat dan wel niet zijn. Het is dus niet de vraag óf het product uit de handel zal worden genomen, maar wanneer.

Advies

Tijdens de coronacrisis is het wellicht een aangename afleiding om een jointje te roken en even alle ellende te vergeten om je heen. Maar wees extra alert. Neem een klein beetje minder dan je normaal gebruikt, bijvoorbeeld één trekje van een joint en wacht dan een minuut of 10. Als je vreemde of onverwachte effecten merkt en last krijgt van nare bijwerkingen, stop dan met gebruik en zoek zo nodig (medische) hulp.

App

Laat achteraf het monster testen bij het DIMS. Consumenten van cannabis of andere drugs kunnen de Red Alert app downloaden zodat ze direct op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs.

Opmerking

Omdat het vooralsnog om een geïsoleerd geval gaat waarbij de bron niet wil zeggen bij welke shop het is gekocht nemen we van de redactie geen verantwoording over de juistheid van het bericht. Laat dit artikel een waarschuwing blijven voor gebruikers van cannabis, zeker als de afkomst onbekend is.