Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Offensief tegen transportsector

nov 9, 2020
Douanescanfoto: politie.nl

Driebergen – De integriteit binnen de transportbranche versterken en criminele inmenging voorkomen. Dat zijn de voornaamste doelen van een breed offensief tegen malafide transportbedrijven, dat deze week haar aftrap heeft gekregen.

Overheidsorganisaties

Samenwerkende overheidsorganisaties en de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) hebben de handen ineen geslagen. Om te beginnen in de regio Zeeland-West-Brabant, maar straks ook in de rest van Nederland.

Integrale aanpak

De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid samen met de Taskforce RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke organisaties als gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, douane, ILT, Belastingdienst en FIOD met een private organisatie als TLN essentieel. Alle betrokkenen hebben er belang bij dat de rotte appels uit de transportwereld verwijderd worden.

Preventie en voorlichting

De nadruk ligt vooral op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Chauffeurs en ondernemers aanspreken en awareness creëren op dit thema. Zij kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces, duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten op verschillende plaatsen met chauffeurs over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Daarbij deelden de agenten koffiemokken uit met een QR-code. Wanneer de chauffeur de QR-code inscant ziet hij een animatie  waarin de criminele infiltratie binnen de sector en de daaraan verbonden gevaren beeldend wordt uitgelegd. Ook worden voorbeelden van indicatoren getoond.

Controles

Gedurende de afgelopen week worden transportbedrijven bezocht en transportcontroles langs de weg uitgevoerd. Bij een logistiek bedrijf in Brabant werden maandag 2 oktober een groot aantal containers door een scan gehaald. Eén container werd hierop geopend en gecontroleerd. Daarbij is zijn geen verdovende middelen aangetroffen.

Resultaten:
– Door verschillende overheidsorganisaties zijn 19 bedrijven bezocht. Bij 12 van de bedrijven zijn afwijkingen geconstateerd in de bedrijfsstructuur, boeken of overtredingen van de wet- en regelgeving. Deze bedrijven krijgen binnenkort een hercontrole.
– Bij controles van de Douane zijn op verschillende plaatsen 3000 liter rode diesel aangetroffen terwijl deze niet gebruikt mocht worden. De diesel werd in beslag genomen en de boetes en naheffingen bedragen 2200 euro.
– 1.2 miljoen aan openstaande vorderingen door de Belastingdienst geïnd bij de bezocht bedrijven.
– Op het terrein van één van de bezochte bedrijven is een, vijf jaar geleden in België, gestolen vrachtwagen aangetroffen. Dit wordt nader onderzocht.
– door het Team Verkeer van de regio Zeeland – West- Brabant zijn 37 transportcontroles uitgevoerd. Daarbij zijn bijna 40 bekeuringen uitgedeeld voor onder andere het niet handsfree bellen, negeren van inhaalverbod, teveel verlichting voeren, onvoldoende ladingzekering, vervoer zonder vervoersvergunning, overschrijding maximum hoogte en lengte, overschrijding rij- en rusttijden enz.

Aanhoudingen

Op dinsdag 3 november heeft de politie drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 4500 kilo cocaïne in de haven van Vlissingen in april van dit jaar. De douane ontdekte toen de verdovende middelen in een container met bananen afkomstig uit Costa Rica. Het onderzoek naar de invoer is door de douane overgedragen aan de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid. De verdachten zijn een 38-jarige man uit Vlissingen, een 23-jarige vrouw uit Grijpskerke en een 46-jarige man uit Middelburg die in het huis van bewaring De Schie in Rotterdam is aangehouden. Hij verblijft daar omdat hij ook verdachte is in een ander opsporingsonderzoek.

Op dinsdag 3 november heeft de politie in verband met een onderzoek naar de handel en het transport van verdovende middelen, in St. Willibrord een woning doorzocht. De doorzoeking vond plaats in een woning van familie van de verdachte in dit onderzoek. Naar deze verdachte, ook een inwoner van St. Willebrord, is de politie nog op zoek. In de woning troffen rechercheurs van de Landelijke Eenheid bijna 13. 000 euro in contanten aan. Het geld is in beslag genomen. 

Op dinsdag 3 november werd in Zaandijk een 48-jarige man in zijn woning aangehouden door rechercheurs van de Landelijke Eenheid. De man wordt door de Deense autoriteiten gezocht als verdachte van betrokkenheid bij enkele transporten van cocaïne in dat land.  Denenmarken verzocht Nederland op basis van een Europees Aanhoudingsbevel (EAB) de man aan te houden en uit te leveren. De verdachte hangt in Denemarken mogelijk een straf van 16 jaar boven het hoofd.

Bron: politie.nl