Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Ook België twijfelt aan War On Drugs

jul 9, 2021
oorlog

Zo zachtjes aan wordt de wereld een klein beetje wakker geschud. De aanslag op misdaad verslaggever Peter R. de Vries heeft sommigen de ogen doen openen. Ook in België zien ze dat de huidige aanpak een oorlog is die je niet wint.

Emotie

We citeren uit een stuk op de website tijd.be: “Sommige politici spelen bijzonder snel in op de publieke emotie, en zien een opportuniteit om hun eigen politieke agenda en hun fel ideologisch gekleurde visie op drugs en het drugsbeleid te bestendigen. Tijd voor een zoveelste tienpuntenplan! Een Belgisch Drugs Enforcement Agency! Nog strengere straffen! Een uitbreiding van de repressieve capaciteit! Meer opsporingsbevoegdheden!” In Nederland sprak Grapperhaus alweer over nog eens een keer 150 miljoen extra en wist bovendien dat het wellicht een strijd zou gaan worden van 10 jaar. Heeft de man nooit naar de USA gekeken?

Oppakken

Het oppakken van dealers zal leiden tot nieuwe dealers, het veroordelen van smokkelaars stopt het smokkelen niet… Het kraken van de versleutelde chatdienst Sky ECC leek een gewonnen veldslag, maar een echte gamechanger op lange termijn zal dat niet zijn. Dat weet elke rechercheur, rechter, advocaat, journalist en politicus.

Tom Decorte, Hoogleraar criminologie Universiteit Gent, schreef een prachtig artikel dat geheel onze visie op de oorlog tegen drugs onderschrijft.

Peter R. de Vries over de oorlog tegen drugs

Verbod leidt tot ellende

Pas als iets verboden wordt dan leidt dat tot ellende. In de afgelopen tientallen jaren werden de lijsten met verboden stoffen alsmaar langer. En toch blijkt in de praktijk dat deze stoffen eenvoudig te verkrijgen blijven. Maar wel uit handen van mensen die crimineel handelen omdat de stoffen verboden zijn. Het is een algemeen bekend feit dat het drugsgebruik niet plotseling omhoog schiet als het vrij wordt gegeven. Het tegenovergestelde is een feit; verbod maakt nieuwsgierig.
En er zijn meer dan voldoende gematigd sterke middelen verkrijgbaar die een gebruiker eerst kan nemen om te zien af dat toereikend voor hem is.