Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Ook Spanje overweegt legalisering cannabis

Cannabis in Spanje

De politieke partij Más País heeft een wetsvoorstel aangedragen waarover in het Congres gedebatteerd wordt. Het wetsvoorstel gaat over de legalisatie van cannabis in Spanje. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er weliswaar over gediscussieerd wordt maar het voorstel heeft op dit moment niet genoeg steun van de overige politieke partijen.

Meer controle

Más País is van mening dat er een mogelijkheid is om meer controle op de cannabisverkoop te krijgen en dat men door middel van het heffen van belastingen over de cannabis meer geld zal binnenhalen in plaats dat alle opbrengst naar criminelen verdwijnt. Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over een legalisatie van cannabis in Spanje maar dit keer komt het debat bij het Congres terecht nadat de partij Más País een wetsvoorstel heeft ingediend. Volgens de partij gaat het om de gezondheid want als het cannabisgebruik gelegaliseerd wordt kan er net zoals bij alcohol en tabak ook een leeftijd aan verboden worden. Daarnaast zijn ze van mening dat er ook grote belastinginkomsten zullen volgen bij legalisatie, net zoals bij alcohol en tabak waar tot 35% belasting op zit.
Bovendien zal legalisatie uiteindelijk leiden tot een betere controle op de verkoop van cannabis.

Spaanse wiet
Spaanse wiet

Hoogste gebruik

Spanje is op Portugal en Luxemburg na het land met het meeste cannabisgebruik binnen Europa. Uit onderzoek is gebleken dat 68% van de jongeren in het land tussen 14 en 17 jaar cannabis gebruikt. In heel Spanje wordt door 3,2 miljoen personen tussen 15 en 64 jaar regelmatig cannabis gebruikt. Ondanks dat het gebruik van cannabis illegaal is in Spanje is het gebruik de afgelopen jaren toch met 25% gestegen.

68% van de jongeren tussen de 14 en 17 in Spanje gebruikt wel eens cannabis

3,3 miljard voor de staatskas

Volgens een onderzoek zou een legalisatie in Spanje tot gevolg hebben dat er jaarlijks 8,5 miljard euro wordt omgezet met 3,3 miljard euro aan opbrengst voor de Spaanse overheid. Het zou tevens de wietverkoop op de zwarte markt met 15% verminderen aldus de onderzoekers van de Unidad de Políticas de Drogas del Servicio de Psicología y Logopedia van de Universidad Autónoma de Barcelona (UAB). Niet alleen zou er meer geld worden opgehaald door de Spaanse overheid maar er zal ook een betere controle moeten zijn op de productie en verkoop van wiet in Spanje bij een legalisatie. Er zouden ook zo’n 101.596 banen gecreëerd worden wat weer meer geld opbrengt voor de Sociale Zekerheid. Er zou eventueel jaarlijks legaal 820.597 kilo wiet geproduceerd kunnen worden in Spanje.

Zwarte markt zwakt af

In het onderzoek schrijft men dat er niet verwacht wordt dat de zwarte markt compleet zal verdwijnen maar deze zal wel met zo’n 15% afnemen en een flinke deuk oplopen waarbij er een betere controle is op de productie en distributie van de cannabis. Dat zou dan op drie manieren kunnen gebeuren zoals de “autocultivo” (eigen productie) die vrij is van belastingen, “clubes sociales de cannabis” (sociale cannabis clubs) zonder winstoogmerk en belastingen maar met personeel die bijdraagt aan de Sociale Zekerheid en de “libre mercado” (vrije markt) waar belastingen geïnd kunnen worden.

Bron artikel: Spanjevandaag

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *