Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Politie pakt 26 man met 3.362 kilo hasj

jul 27, 2021
Guardia pakt hasj smokkelaarsFoto: Guardia Civil

De Spaanse Guardia Civil blijft ook fijn meedoen aan de zinloze oorloge tegen drugs. Zij heeft een bende van 26 personen opgerold die zich aan georganiseerde drugssmokkel schuldig maakt. Via de Oostelijke kust van Málaga brachten ze grote hoeveelheden hasj Spanje binnen. Tijdens de operatie werd 3.362 kilogram in beslag genomen.

Drugsprobleem

De strafbaarstelling en de jacht op drugs zoals wiet en hasj maakt dat de drugsproblematiek een wel gekend probleem is aan de Zuidelijke kust van Spanje. Tijdens de operatie, die onder de noemer ‘El Palo’ georganiseerd werd, vond de politie ook 1.600 liter brandstof, 16 voertuigen, jacht- en oorlogswapens en ook zeer veel munitie. De aangehoudenen worden beschuldigd van lidmaatschap van georganiseerde misdaad, illegaal wapenbezit en misdaden tegen de publieke gezondheid. Ze riskeren allemaal grote geld boetes en celstraffen.

Arme wijk

De operatie ging van start nadat men naast de arme wijk El Palo in Málaga een verdacht bootje opmerkte. De politie benaderde het schip zowel via land als over water. Het was meteen raak want de politie kon 715 kilogram hasj in beslag nemen, net zoals het bootje en een bestelwagen waarmee de koopwaar landinwaarts zou worden gebracht.  De organisatie maakte zich ook schuldig aan het ondersteunen van andere criminelen met wapens, brandstof en gestolen luxewagens. Ze hadden de beschikking over verschillende bodyguards en zwaar bewapend personeel.

Torre del Mar

De activiteiten van de bende speelden zich af langs de kust tussen Málaga en Torre del Mar, waar soms op klaarlichte dag een smokkel operatie gebeurde. Tijdens het onderzoek molesteerden de bendeleden herhaaldelijk politiewagens. Ze deinsden niet terug om grof geweld te gebruiken en zo hun positie te behouden in het milieu.

Zo ook tijdens een recente operatie, toen de bende 20 pakken hasj vervoerde in een bestelwagen. Bij het zien van de controle, reed de chauffeur op gevaar van eigen leven op de politiewagen in. Gelukkig kwam iedereen er met de schrik van af. Kort daarna vond de politie 60 pakken hasj op een stuk land in Adra (Almería). De 8 gewapende personen die de drugs moesten zien te bewaken, werden ook allemaal in de boeien geslagen. Vanzelfsprekend stopt het nu allemaal niet want de volgende smokkelaars staan al te popelen om te weggevallen plekken in te vullen.