Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Politie praat budgettering goed

mrt 4, 2021
Drugslab

Een dikke kop met de tekst “Politie ontmantelt meer drugslabs”. Dat moet de brave belastingbetalende burger in Nederland een lekker gevoel geven toch! Dat is tenslotte de persoon die de honderden miljoenen voor deze politiehobby op moet hoesten, jaar op jaar.

Meer ontmanteld

De politie heeft in 2020 dan ook meer drugslabs ontmanteld dan het jaar ervoor. Ook het aantal aangetroffen opslaglocaties van synthetische drugs is gestegen. Het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval daalde.
Minder drugs wordt er natuurlijk niet gebruikt en ook de criminaliteit rondom drugs is niet verminderd.

Toename

Afgelopen jaar ontmantelde de politie 108 laboratoria waar synthetische drugs als xtc en crystal meth (methamfetamine), worden geproduceerd. Dat zijn er 18 meer dan in 2019, een toename van 20 procent.Vooral in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant trof de politie meer drugslabs aan. Het aantal aangetroffen drugslabs is de afgelopen vijf jaar voortdurend gestegen. Ter vergelijking: in 2016 ging het om 61 labs. Opvallend is de toename van productielocaties waar crystal meth gemaakt en gekristalliseerd wordt. In 2020 zijn 32 van die locaties ontmanteld, tegen 9 in 2019.

Oorlog

Ondanks al die ontmantelingen is er nog steeds een drugsoorlog gaande in Nederland en staan de criminelen elkaar naar het leven. Zelfs in een Corona jaar blijkt dat er volop productie is en we horen nog geen signalen uit het veld dat er tekorten dreigen.

Opslaglocaties

Het aantal aangetroffen opslaglocaties voor synthetische drugs nam toe met 23,5 procent: van 85 in 2019 tot 105 in 2020. Die stijging is het sterkst in de provincies Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Al dat screenen van de makelaars, het afluisteren van gesprekken en monitoren van verdachten helpt dus maar deels want nog steeds weten drugsproducenten panden te huren of te kopen.

Dumplocaties

Tegenover de stijging van het aantal ontdekte drugslabs en opslaglocatie staat een afname van het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval. Dat waren er 178, een daling van 8,6 procent ten opzichte van 2019. Toen waren het er 13 minder. Het is aannemelijk dat criminele organisaties andere werkwijzen hanteren om zich te ontdoen van het afval. Er wordt bijvoorbeeld meer afval achtergelaten op lablocaties en zijn er aanwijzingen dat het afval als chemisch afval via de milieustraten wordt verwijderd.
Daarnaast wordt er natuurlijk ook veel chemisch afval dat overblijft na de productie van drugs zo het riool ingegoten. De pakkans is dan vrijwel nihil. Dus of het lagere aantal dumpingen nu een gevolg is van goed politiewerk of van criminelen die brutaler en slimmer worden dat mag jij zelf invullen.

Bestrijding

‘Het is lastig aan te geven of het toegenomen aangetroffen labs en opslaglocaties betekent dat de productie van synthetische drugs is gestegen’, reageert Max Daniel, landelijk portefeuillehouder Drugs. ‘We weten immers niet wat we missen. Wel hebben we de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit, en daarmee de aanpak van synthetische drugs, geïntensiveerd. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld. Ook worden burgers zich steeds meer bewust van signalen van drugslabs en opslaglocaties en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Zij kunnen hun vermoedens rechtstreeks bij ons melden of doorgeven via Meld Misdaad Anoniem.’

Ondermijning

Komend jaar zet de politie wederom fors in op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Daniel: ‘Daarbij richten we ons niet alleen op de labs en opslaglocaties van synthetische drugs, maar proberen we ook het productieproces duurzaam te verstoren.’ Een goed voorbeeld hiervan is het ketelbouwersproject, waarbij de politie begin dit jaar op zoek ging naar toeleveranciers van speciaal gebouwde of gemodificeerde ketels die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. ‘De opkomst van de productie van crystal meth baart zorgen’, zegt Daniel. ‘De bestrijding daarvan heeft een hoge prioriteit, vanwege de enorme winsten die criminelen er mee maken, maar ook vanwege het zeer verslavende en destructieve karakter.’

Maatschappelijke weerbaarheid

Daarnaast blijft de politie het belang benadrukken om ook op andere manieren de strijd tegen drugscriminaliteit te voeren: bijvoorbeeld door het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid. Behalve de politie is daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor andere (overheids)instanties.

Mooi weer

De politie speelt mooi weer. En dat doen ze met de honderden miljoenen die deze belachelijke oorlog in stand houden. Al decennia groeit het drugsgebruik, groeit de criminaliteit en groeit het aantal ontdekte zaken evenredig mee. Daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben. Honderden, misschien wel duizenden banen ontlenen hun bestaansrecht uit het feit dat er drugscriminaliteit is in Nederland. Maar de verkiezingen staan voor de deur en dan wil de overheid natuurlijk het volk doen geloven dan hun centjes goed besteed worden.

foto: politie