Politie scoort flinke buit

GELDROP – In de vroege ochtend van woensdag 31 januari hield de politie vier mannen uit Geldrop en een inwoner van Venlo aan. Het vijftal wordt verdacht van de handel in chemicaliën en verdovende middelen. Tijdens de doorzoekingen op uiteindelijk vijftien locaties troffen de speurders ruim tienduizend liter chemicaliën aan en diverse grote geldbedragen met een totaalwaarde van bijna 90.000 euro.

Ze vielen woensdagochtend om 6.00 uur gelijktijdig op dertien locaties binnen. Deze locaties varieerden van woningen en winkels tot loodsen. Naast de negen locaties in het Brabantse Geldrop, Someren en Helmond werden ook invallen gedaan in andere delen van het land, waaronder Venlo, Venray, Nieuw-Bergen en Velddriel. Later op de dag kwam daar nog een inval in een loods in Nieuwegein bij en een doorzoeking van een loods in Someren. Daarmee kwam het aantal locaties op vijftien. De Geldropse verdachten van 57, 52, 41 en 28 jaar werden aangehouden in de Fleskensstraat en de Ter Borghstraat. De vijfde verdachte, een 27-jarige Venlonaar werd eveneens in zijn woonplaats opgepakt. Het vijftal zit vast en zit op volledige beperkingen.

Hoofdverdachte

Sinds vorig jaar loopt een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie naar de 52-jarige hoofdverdachte. Dit in verband met het vermoeden dat hij zich samen met de andere verdachten bezig houdt met de handel in chemicaliën voor de productie van verdovende middelen en de handel in drugs. De 52-jarige man wordt ook verdacht van witwassen van crimineel verkregen vermogen.

Grote hoeveelheid chemicaliën

Alle vijftien invallocaties zijn uitgebreid door de politie doorzocht. In een loods aan de Flammert in Nieuw Bergen vonden ze 360 vaten met chemicaliën waaronder zout- en mierenzuur. Ook in Velddriel op de Tweede Geerden stuitten ze in een loods op een partij chemicaliën. Hier ging het om ruim 70 vaten met eveneens zout- en mierenzuur. In dit pand troffen ze ook de restanten van een wietkwekerij aan en twintig pallets met attributen voor de productie van hennep. Dan nog een opvallende vondst in een loods in Nieuwegein waar drie geldmachines en vier vacuümmachines in beslag zijn genomen. Verder werd in een woning aan de Fleskensstraat in Geldrop nog een vuurwapen gevonden. In de Venlose woning waren een paar honderd gram hasj en een kleine hoeveelheid cocaïne aanwezig en in de woning in Venray werden resten van amfetamine en een vat methanol gevonden.

Mierenzuur goed voor productie amfetamine ter waarde 10 mln

De politie verdenkt de verdachten ervan dat zij de chemicaliën verhandelden voor de productie van synthetische drugs. Denk hierbij aan onder meer XTC, speed en amfetamine. Ruim de helft van de in beslag genomen chemicaliën bestaat uit mierenzuur. Ze hebben berekend dat hiermee ruim 21.000 kilo amfetamine geproduceerd kan worden met een gemiddelde waarde van 500 euro per kilo. In dit geval dus ruim tien miljoen euro.

Afpakken

In verband met het mogelijk verkregen crimineel geld uit de handel in chemicaliën en verdovende middelen en het witwassen van crimineel geld, zijn in Geldrop zes voertuigen afgepakt. Tijdens de doorzoekingen van de woningen in Geldrop en Venlo werden grote geldbedragen aangetroffen. In totaal namen de medewerkers van justitie bijna 90.000 euro aan contanten in beslag.

Bron: politie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *