Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Stroomjatters steeds slimmer

feb 2, 2018

Zolang er geen sprake is van legalisering van wietteelt zijn kwekers strafbaar en als je strafbaar bezig bent dan kan het jatten van elektriciteit er ook nog wel bij, zo denken veel wiethoveniers. En deze worden slimmer.

“De georganiseerde misdaad wordt steeds innovatiever in het verbergen van hennepkwekerijen”, zegt Barthjeu Ammerlaan, manager van de fraudeafdeling van Stedin. Diep weggestopt in kelders van woonhuizen met gemaskeerde ventilatie is het buitengewoon lastig kwekerijen te vinden. Volgens de netbeheerder is er sprake van een landelijk trend waarbij er steeds minder kwekerijen worden ontdekt en geruimd.

Stedin ontdekte vorig jaar samen met de politie een kleine duizend kwekerijen in drie grote steden. Dat is bijna een kwart (22 procent) minder dan het jaar ervoor. Maar Stedin zegt zeker te weten dat het aantal wietkwekerijen juist groeit. Hoe ze aan deze wijsheid komen is onbekend.
Stedin is vooral actief in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Alleen al in Rijnmond werden vorig jaar 450 kwekerijen opgerold. Ook in andere delen van het land wordt volop wiet gekweekt. In Brabant heeft de georganiseerde misdaad vaste voet aan de grond gekregen met grootschalige wietteelt en drugs-laboratoria. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in Tilburg jaarlijks 800 miljoen euro drugsgeld omgaat, serieus geld.