Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Rechtszaak voor cocaïnesmokkel in Amsterdam

jan 8, 2024
Horeca Costa

Op dinsdag 9 januari staan drie mannen, van respectievelijk 23, 26, en 30 jaar, voor de rechter in Amsterdam. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 460 kilo cocaïne. Onder hen bevindt zich de 26-jarige horecaondernemer Mexx R. uit Amsterdam, die eerder 22 maanden in een Spaanse gevangenis doorbracht. Mexx R. had samen met zijn vader een medische cannabisclub in Murcia gerund, maar werd veroordeeld wegens drugshandel.

De tenlastelegging

De tenlastelegging, ingezien door Crimesite, onthult dat Mexx R. samen met F.K. (30) uit Amsterdam en H.D. (23) uit Amstelveen verantwoordelijk wordt gehouden voor de smokkel van 460 kilo cocaïne op 28 september 2023. Bovendien wordt één van hen verdacht van het witwassen van een Rolex-horloge en een contant bedrag van 10.765 euro.

Spaanse gevangenschap van Mexx R.

De geschiedenis van Mexx R., oorspronkelijk uit Amersfoort, voert terug naar 2016. Samen met zijn vader, nu 56 jaar, werd hij gearresteerd in Murcia, Spanje. Volgens het Algemeen Dagblad hadden vader en zoon een medicinale cannabisclub opgezet in de provincie Murcia. Echter, na de arrestatie van Mexx R. bij het ophalen van een kilo wiet, werden beiden beschuldigd van drugshandel. Na 22 maanden in detentie kwamen ze in november 2018 vrij.

Problemen met bibob-wet

Sinds 2019 baat Mexx R. een Spaanse tapasbar in Diemen uit, maar hij ondervond problemen met de Bibob-wet. De gemeente Diemen weigerde de exploitatievergunning te verlengen na een integriteitsonderzoek, wat resulteerde in de sluiting van zijn zaak.

De pro-formazitting

Mexx R. en zijn medeverdachten staan terecht tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam. Alle drie de mannen zitten al meer dan drie maanden in voorarrest. De rechtszaak belicht niet alleen hun vermeende betrokkenheid bij cocaïnesmokkel, maar werpt ook licht op de eerdere juridische problemen van Mexx R. in Spanje.