Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Recordvangst cocaïne op de valreep van 2021

DoorRedactie

jan 6, 2022 , , , ,
4160 kilo

Op de valreep van 2021, op donderdag 30 december, kon de politie nog een succesje boeken en daarmee de miljoenen kostende oorlog tegen drugs rechtvaardigen bij de belastingbetaler. Er werd in de haven van Rotterdam door het HARC-Team een partij van 4180 kilo cocaïne aangetroffen tussen een lading bananen. De container, afkomstig uit Ecuador, was bestemd voor de haven in Antwerpen.

Tussen de bananen

Geheel volgens een eeuwenoud principe werd tussen de bananen 4060 kilo aangetroffen, na een uitgebreide scan werd in het dak van de container nog eens 120 kilo gevonden. Daarmee is de vondst op de valreep de grootste van 2021. 

300 miljoen

In Nederland werd de partij, met een straatwaarde van ruim 300 miljoen euro, uit de container gehaald en vernietigd. De container zelf werd doorgestuurd naar België.  De Belgische autoriteiten volgden de container samen met het HARC-team vervolgens richting een loods in Essen, net over de grens bij Roosendaal.

Justitie rekent 300 miljoen voor 4160 kilo cocaïne. Dat is een verkoopwaarde van 72 euro per pakje.

Redactie

Zeven verdachten

De Belgische Federale Gerechtelijke Politie viel daar afgelopen maandag 3 januari binnen en arresteerde in totaal zeven verdachten. Het gaat om vijf Belgen en twee Britten. Zij zitten op één na allemaal inmiddels in voorlopige hechtenis. Het verdere onderzoek in deze zaak is in handen van de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen.

HARC-team

Het HARC-team is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Bron en foto: Openbaar Ministerie

Het helpt geen ruk

Prachtig hoor al die verhalen over die vele duizenden kilo’s die onderschept worden. Maar het helpt allemaal he-le-maal niets, nada, noppes. Dat zegt de politie zelf ook trouwens.

Gebruik niet minder

Ondanks de vele honderden miljoenen die er worden stukgeslagen in de oorlog tegen drugs, blijkt dat er in de praktijk niet verandert op het gebied van gebruik. Is er in de laatste tien jaar 1 grammetje minder door een neusgat gegaan? Of is er 1 jointje minder opgestoken? Zijn de xtc pillen duurder geworden omdat justitie het zo goed doet? Op de vorige drie vragen kan je alleen maar nee antwoorden. Natuurlijk is de oorlog tegen drugs een zinloze. Een volslagen zinloze zelfs. Voor iedere kwekerij die opgerold wordt zijn er al twee nieuwe in aanbouw en voor ieder ontmanteld drugslab zijn de nieuwe spullen voor een volgende al in bestelling. Maar justitie jaagt door, tegen elke prijs.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *