DEN HAAG – De Naaldwijkse René Barendse deed aangifte tegen zichzelf omdat hij wietplanten kweekte. Dat kweken is pure noodzaak voor René die met cannabis zijn chronische rugpijn vermindert.
En de zaak is voor de rechter geweest en daar bleek dat het telen van wietplanten voor eigen medicinaal gebruik legaal kan worden. Voorwaarde is wel dat je de wiet dan medisch gebruikt: om chronische pijnen te onderdrukken.
Vijf planten voldoende
Vijf wietplanten zegt René Barendse uit Naaldwijk nodig te hebben om zijn chronische en ernstige rugpijn te onderdrukken. Van de oogst maakt hij cannabisolie, die hij dagelijks inneemt. Maar de politie deed onlangs een inval bij hem. ‘Het is simpelweg verboden om wietplanten thuis te kweken, daarom een terechte inval, alleen de hoeveelheid is te klein om te vervolgen’, aldus persofficier Marilyn Fikenscher.
Toch wilde amateurteler Barendse het er niet bij laten zitten. Hij deed aangifte tegen zichzelf. ‘De politie kan elke dag nu zo maar binnen vallen, daar kan ik echt niet mee leven’, zei Barendse.
Coffeeshop wiet geen optie
Wiet uit een coffeeshop is voor de Naaldwijker geen optie. Dat zou niet de juiste wiet zijn om zijn pijn te onderdrukken en bovendien zou het hem zo’n 12.000 euro per jaar kosten. De rechter moet nu dus beslissen of mensen met chronische pijnen zelf legaal wiet mogen telen om een normaal leven te kunnen leiden.
Een zeer interessante zaak waarmee René mogelijk een lans breekt en eindelijk buigt een rechter zich nu serieus over het recht op zelfbeschikking.
Bart Hissink
Ook voormalig rally navigator Bart Hissink zal verheugd zijn dit nieuws te horen. Bart heeft door een vreselijk ongeval met een rallyauto NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) opgelopen. Hij heeft reguliere medicijnen afgezworen omdat die hem vlak en afstandelijk maken. Juist voor dit soort patiënten zou het goed nieuws zijn als de eerste rechter de taboe doorbreekt. Want dan is er jurisprudentie waarmee medicinale cannabis gebruikers weer naar de volgende rechter kunnen stappen.
Kijk en luister naar het verhaal van Bart:
Over twee weken doet de rechter uitspraak.