Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Schiphol weer even vrij van drugs

feb 19, 2019

Op de luchthaven Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee vanmorgen twee medewerkers uit Amsterdam aangehouden als verdachten van grootschalige drugssmokkel.

De mannen van 33 en 44 jaar werkten vermoedelijk samen met meerdere andere verdachten op het beveiligde gedeelte van de luchthaven. De aanhouding was een vervolg op de eerdere aanhouding van 12 personen in dezelfde zaak, onder wie 9 Schipholmedewerkers.

Onderzoek startte twee jaar geleden

Het strafrechtelijke onderzoek van een team Zware Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee naar de drugssmokkel werd al in augustus 2017 opgestart. Gedurende dit onderzoek kwamen er meerdere Schipholmedewerkers, werkzaam in de bagagekelder, de catering en schoonmaak, als verdachten in beeld. Deze verdachten hadden voor hun werk een Schipholpas, waarmee zij het beveiligde gebied van de luchthaven konden betreden. Met deze passen hadden ze toegang tot locaties waar slechts weinig mensen mochten komen, zoals de bagage-afhandeling.

Koffers vol cocaïne

In het onderzoek werd duidelijk dat de smokkelaars met het grootste gemak koffers met heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen plaatsten die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. Deze koffers werden door tussenkomst van medewerkers van deze luchthavens heimelijk en ongeregistreerd aan boord gebracht. 

Vrouw uit Almere

Eenmaal in Nederland haalden bagagemedewerkers de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem en gaven deze door aan het catering- of schoonmaakpersoneel. De koffers werden vervolgens afgegeven aan een vrouw in Almere die in contact stond met de criminele organisatie in Afrika.

Heroïne en cocaïne

Tijdens eerdere acties trof de marechaussee al ruim 100 kg aan heroïne en cocaïne aan. Bij huiszoekingen werd nog eens ruim 100.000 euro cash en goederen in beslag genomen. Ook loopt er een onderzoek naar bezittingen in het buitenland. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.