Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Scroggen kan je leren

mei 17, 2021

Je wietplant scroggen is een speciale kweektechniek die veel toegepast wordt bij kwekers die niet zoveel ruimte hebben. Ook gebruiken kwekers het scroggen om te voorkomen dat hun planten te hoog worden. Scroggen lijkt moeilijker dan het in de praktijk is. Het is wel arbeidsintensief, dus een mooie bezigheidtherapie.

Kan je elke wietplant scroggen?

Helaas lukt het scroggen niet met iedere wietplant. Van bepaalde soorten zijn de takken hard en stug en ga je het niet winnen door ze onder het gaas te houden tijdens de kweek. Je moet dus als je wilt scroggen kiezen voor een soort met flexibele en buigzame takken.

Scroggen is een prima techniek om je wietplanten klein te houden

Wanneer ga je scroggen?

Het toepassen van deze kweektechniek kan al in een vroeg stadium van de plant. Het kan al als de plant nog in het groeistadium zit. Wij adviseren om te starten zodra de eerste zijtakje aan de plant verschijnen. Normaal gesproken is dat binnen twee tot vier weken na het ontkiemen. Als de zijtakjes wat in lengte toegenomen zijn dan stop je ze om de 1 a 2 dagen onder het gaas, de takjes zullen namelijk door het gaat omhoog willen groeien en dat moet je gedurende het scroggen zien te voorkomen. Het is de bedoeling dat ze opzij groeien.

Ook als je later start met scroggen dan kan dat, maar pas op voor het afbreken van je takken

Wat heb ik er voor nodig?

Om te scroggen en er voor te zorgen dat je wietplant dus laag blijft, maak je gebruik van gaas in een ruitjespatroon. Kies voor gaas waarover een plastic laagje zit zodat het niet gaat roesten tijdens je kweek want roest is desastreus voor je wietplanten. Het enige wat je dus nodig hebt is goed gaas en iets om dat goede gaas stevig te bevestigen.

Op welke manieren kan ik scroggen?

Wanneer je vijf wietplanten in je kweekruimte zet, kies er dan voor om je gaas over de gehele oppervlakte te plaatsen, houd hierbij wel in de gaten dat je er straks nog bij moet kunnen om water te geven of om gele bladeren te verwijderen. Een ander manier om deze techniek toe te passen is per plant het gaas plaatsen. Op deze manier kun je je planten afzonderlijk nog verschuiven en zitten niet alle takken van alle planten vast in het gaas. Wanneer er onverhoopt voor het einde van je kweek een plant tussenuit gehaald zou moeten worden levert dit ook de minste problemen op.

Kan je scroggen tot het einde?

Nee, je kunt niet blijven scroggen. Er komt namelijk een moment dat je moet stoppen met het scroggen van je wietplant. Je kunt deze techniek in ieder geval gedurende de gehele groeiperiode toepassen. Om de scrog kweek goed te laten verlopen stop je met deze kweektechniek in de laatste week groei of binnen de eerste week bloei. Een wietplant die eenmaal in bloei staat moet je niet meer scroggen, dat is slecht voor de opbrengst.

Hoeveel kun je opleveren als je SCROGT?

Vooropgesteld de gouden regel voor je opbrengst blijft: hoe meer licht, hoe beter. Het meest voor de hand liggende voordeel van scrogging is het feit dat het helemaal geen licht verspilt. Licht kost energie en energie kost geld, en verspild licht is een verspilling van jouw geld. Door de ondoordringbare deken van bladeren die je hebt gemaakt, wordt al het licht geabsorbeerd, maar niet als je scrogt.

Maar dat is niet alles:

Dat de planten allemaal even hoog zijn, is een enorm voordeel. Het zorgt ervoor dat elke plant zoveel mogelijk licht krijgt omdat geen van de planten de andere schaduw geeft en geen van de takken of bladeren schaduw krijgt. Scroggen is dus een win/win!