Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Snuif jezelf een hartfalen

okt 18, 2018

Na de klikcontainer, een beroep op je verantwoordelijkheid omdat je de criminaliteit in gang houdt is er nog een troef achter de hand om gebruikers van een lijntje angst aan te jagen; je gezondheid.

Want volgens cardiologen van het Amsterdamse stadsziekenhuis OLVG roepen dat een lijntje pakken vaak de oorzaak is van hartfalen Toen cardioloog Robert Riezebos in 2000 met zijn opleiding tot cardioloog begon, werd hij een paar keer per jaar geconfronteerd met problemen die patiënten kregen door drugsgebruik. Nu is dat wekelijks en op de afdeling Spoedeisende Hulp zijn ernstige gevallen dagelijkse kost.

Volgens de arts zou het komen doordat drugsgebruik wordt genormaliseerd. ,,Het hoort kennelijk bij het leven in de grote stad, maar wij moeten hier de vervelende gesprekken voeren als het misgaat. De middelen zijn niet voor niets verboden.” Zou de man werkelijk denken dat het verboden is omdat je er hartfalen van krijgt? Waarom noemt hij drank dan niet als hij weet dat daar complete lichaamsfuncties van uitvallen? Of roken, waarvan we weten dat je er longkanker van krijgt?

Het hart is kwetsbaar, zeker voor gebruikers van cocaïne, xtc, speed en andere uppers. Riezebos ziet mensen met hartfalen en hartritmestoornissen en onlangs nog een sterfgeval door een gescheurde aorta. ,,Het is nog net geen routine, maar het is wel een zorgelijke ontwikkeling”, zegt hij.