Soms zijn er rechters die het snappen

Het is een landelijk gezwel aan het worden; burgemeesters die mensen hun woning uitflikkeren omdat ze een paar planten hebben staan.
Alles op grond van het gewraakte artikel 13B van de opiumwet, oftewel de Wet Damocles

Bernard Kuhnen teelde vijf wietplantjes in zijn achtertuin omdat hij medicinaal gebruiker is. De planten waren dus niet bedoeld voor de handel, maar om Bernard te voorzien van zijn broodnodige medicijn. Verhuurder de Woonmensen wil de Apeldoorner uit de woning hebben, omdat hij wiet teelde in de achtertuin.  

Klachten leidden tot poging uitzetting

De poging om Kuhnen uit zijn woning te zetten leidde tot een langslepend conflict met de Woonmensen. Sinds hij vier jaar geleden de sleutel van de woning voor het eerst omdraaide was het binnen een paar dagen gedaan met zijn woongenot. ,,Vocht in de muren’’, begint de Apeldoorner een opsomming. ,,Weggezakt isolatiemateriaal. Problemen met dak. Kieren rond de kozijnen. Een vaste kast die niet meer te gebruiken was. Vloeren die bol gingen staan.’’ Op zolder wijst Kuhnen met zijn vinger naar een vochtplek. ,,Daar is het dak al helemaal aangetast. Het is een kwestie van tijd, of het rot door.’’ 

De meeste klachten werden door de verhuurder erkend. Maar bijna alle geboden oplossingen voldeden voor Kuhnen niet. Hij had ook regelmatig commentaar op de uitvoerende mensen en de manier waarop herstellingen werden uitgevoerd. En dat kwam hem duur te staan.

Wiet in de tuin

Toen in september 2018 wiet in de tuin van Kuhnen werd gevonden was dat voor de Woonmensen kennelijk een mooie aanleiding om de rechter te vragen het huurcontract te ontbinden. De corporatie hanteert een zero-tolerance-beleid als het gaat om wiet.  

Kuhnen mag blijven van de rechter

Vorige week wees de rechter een tussenvonnis in de zaak die de Woonmensen aanspande. Kuhnen mag in de woning blijven.  Of hij een boete van 2.500 euro moet betalen, die de Woonmensen conform contract oplegde, bepaalt de rechter op een later moment. De corporatie legt zich niet bij de uitspraak neer dat het geringe aantal planten in de tuin een uitzetting niet rechtvaardigt. ,,We gaan in beroep en houden vast aan de boete’’, aldus Evers namens de Woonmensen. ,,We staan achter ons zero-tolerance-beleid op het gebied van wiet.’’

Op de stoel van justitie

Waarom de Woonmensen op de stoel van goed of kwaad gaan zitten is geheel onbekend. Er gebeuren wel meer dingen in woningen die door de verhuurder zijn verhuurd. Zoals de opslag van illegaal vuurwerk, sleutelen aan gestolen scooters, handel in namaakkleding en ga zo maar door. Dat kan je moeilijk allemaal opnemen in je huurvoorwaarden want dat heeft helemaal niets met het wooncomfort te maken toch.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *