Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Spanjaarden snuiven er op los

mrt 27, 2023
Lijntje snuiven

Het is algemeen bekend dat er niets beters is om drugsgebruik op te sporen dan het analyseren van het afvalwater van steden. Het verraadt bijna alles en een nieuw rapport hierover geeft meer inzicht. Volgens een studie van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving , dat het afvalwater van honderd steden in 21 Europese landen heeft geanalyseerd, zijn er sporen van cocaïne, ketamine, amfetaminen, cannabis, methamfetamine en MDMA in bijna alle onderzochte steden.

Sterkere consumptie cocaïne

In Zuid-Europa, inclusief Spanje, is er een sterkere consumptie van cocaïne, in tegenstelling tot dominante methamfetaminen en synthetische drugs in de rest van Europa, hoewel elke regio zijn eigen kenmerken heeft.

Afvalwater Tarragona

Voor het eerst heeft het orgaan het afvalwater van Tarragona  geanalyseerd en gedurende het hele afgelopen jaar een gemiddelde van 1.610 milligram cocaïne per dag per 1.000 inwoners gevonden. Met andere woorden, de hoofdstad van Tarragona is de op één na grootste stad in Europa die deze stof gebruikt, alleen overtroffen door Antwerpen (België) met ongeveer 2.381 milligram.

Meer dan in Barcelona

Hetzelfde rapport  geeft zelfs aan dat in Tarragona twee keer zoveel van deze verdovende middelen worden gebruikt dan in Barcelona, met 622 milligram. Ook overtreft de sporen van cocaïne in de riolen van Lleida (759 mm per dag per duizend inwoners) en Valencia (724) die van de Catalaanse hoofdstad, maar ligt het boven die van Castellón (554). In het geval van Barcelona geeft het rapport aan dat het algemene drugsgebruik sinds 2017 is afgenomen, toen het zijn hoogtepunt bereikte en 965 milligram cocaïne per dag per 1.000 inwoners bereikte.

Andere resultaten

Een recent Europees project over afvalwater heeft sporen van crack-cocaïne aangetroffen in alle 13 deelnemende steden en op alle bemonsteringsdagen, waarbij de hoogste belastingen werden gemeld in Amsterdam en Antwerpen. De hoogste belastingen van amfetamine werden gevonden in steden in Zweden, België, Duitsland, Nederland en Finland. De hoogste massa-belastingen van MDMA werden gevonden in het afvalwater van steden in België, Tsjechië, Nederland, Spanje en Portugal.

Ook Ketamine

Voor het eerst worden ook ketamine-belastingen gepubliceerd. De hoogste massa-belastingen werden gevonden in het afvalwater van steden in Denemarken, Italië, Spanje en Portugal. De hoogste massa-belastingen van het cannabis-metaboliet THC-COOH werden gevonden in het afvalwater van steden in Tsjechië, Spanje, Nederland en Portugal.

Bron: Spanjevandaag