Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Spanje en legalisering van cannabis

Cannabis in Spanje

In Nederland kennen we al sinds 1976 een gedoogbeleid. De overheid ‘gedoogt’ het roken van cannabis en ook de verkoop van wiet en hasj. Maar het vroeger zo liberale Nederland loopt allang niet meer voorop in het cannabisbeleid.

Malta

Malta is nu het eerste EU-land dat cannabis legaliseert en de verwachting is dat in 2022 meer landen met een degelijk beleid zullen volgen. Wij vroegen ons af hoe dat zit met Spanje, waar veel van onze lezers verblijven.

Legale wiet

Malta heeft de primeur als eerste EU-land waar het telen, verkopen en roken van wiet legaal wordt omdat het land als eerste binnen de Europese Unie cannabis, met enige beperkingen, legaliseert. Op die manier hoeven cannabisgebruikers zich niet meer te richten tot de illegale handel en is er hopelijk een betere controle en kunnen er belastingen geïnd worden. Malta volgt andere landen want recreatief gebruik is ook legaal in bijvoorbeeld Canada, Zuid-Afrika, Uruguay, Georgië en Zwitserland. Binnen de Eu zijn Luxemburg, Duitsland en Italië bezig met legalisering van cannabis.

Spanjaarden zijn voor

Maar hoe is dat in Spanje? Tijdens een enquête in 2019 bleek dat 47,2% van de inwoners van Spanje voor legalisatie van cannabis is maar alleen als dat gebruikt kan worden op bepaalde plaatsen en met speciale eisen en beperkingen. 41,6% van de deelnemers aan de enquête waren echter tegen de legalisatie van cannabis. Als er sprake is van het gebruik en voorschrijven van cannabis om medische redenen dan is 84% van de Spanjaarden voor het gebruik van cannabis terwijl slechts 9,2% tegen is.

Hoogste gebruik

Spanje is op Portugal en Luxemburg na het land met het meeste cannabisgebruik binnen Europa. Uit een onderzoek blijkt dat 68% van de studenten tussen 14 en 17 jaar cannabis gebruikt. In heel Spanje wordt door 3,2 miljoen personen tussen 15 en 64 jaar regelmatig cannabis gebruikt. Ondanks dat het gebruik van cannabis illegaal is in Spanje is het gebruik de afgelopen jaren toch met 25% gestegen.

8,5 miljard omzet

Volgens een onderzoek zou een legalisatie in Spanje tot gevolg hebben dat er jaarlijks 8,5 miljard euro wordt omgezet met 3,3 miljard euro aan opbrengst voor de Spaanse overheid. Het zou tevens de wietverkoop op de zwarte markt met 15% verminderen aldus de onderzoekers van de Unidad de Políticas de Drogas del Servicio de Psicología y Logopedia van de Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).

Gevoelig

Het huidige scenario over cannabis in Spanje is echter een gevoelig onderwerp. We hebben te maken met een juridische limbo waarin het gebruik van cannabis in Spanje wettelijk verboden en strafbaar is, maar in sommige gevallen door de autoriteiten wordt ‘toegestaan’.

Legaal of niet?

Het is niet vreemd om mensen cannabis in Spanje te zien roken zonder een boete te krijgen of mensen te ontmoeten die cannabis in hun huis hebben geplant zonder te zijn bestraft. Daarom vragen we ons af: is cannabis legaal in Spanje? Nee, dat is het niet, en ondanks dat het een onderwerp is dat in de politieke sfeer wordt besproken, is Spanje nog ver verwijderd van de legalisatie van cannabis.

Bron: spanjevandaag.com

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *