Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Staatswiet samen met illegale wiet

nov 12, 2021

Fredje Grapperhaus, Minister van Justitie en Veiligheid, schrijft, mede ook namens Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer dat de legaal geteelde ‘staatswiet’ in de tweede helft van komend jaar in de verkoop gaat in verschillende coffeeshops. De wiet wordt dan naast de illegaal gekweekte verkocht.

Snap jij het nog?

Dat is het streven van het kabinet. Zeven door de overheid aangewezen telers zijn nu bezig met het opzetten van hun teeltbedrijven voor dit wietexperiment. Mogelijk komen daar nog drie telers bij. Coffeeshops in tien deelnemende gemeenten gaan de wiet dus verkopen, maar ze blijven ook de illegaal gekweekte en verkregen wiet verkopen. Wat een kansloos experiment is dit nu al toch weer.

Legale productie

Deze telers gaan legaal wiet en hasj produceren. Wanneer de deelnemende coffeeshops precies de ‘staatswiet’ kunnen verwachten, is nog niet zeker. Zo moet het aanbod eerst voldoende zijn om de coffeeshops te bevoorraden. “Ook de kwaliteit en de diversiteit van de producten moeten op orde zijn”, aldus de ministers.

Later alleen legaal

De deelnemende coffeeshops zullen in de beginfase deels de legale wiet gaan verkopen. Dit verkopen ze dan naast de gedoogde illegaal geteelde wiet. Later gaan ze alleen nog maar deze legale wiet verkopen, zo is de bedoeling.

De proef duurt vier jaar, maar kan worden verlengd. Als het kabinet zo tevreden is over het experiment dat het helemaal wil overgaan op legale wietteelt, dan kan de proef nog anderhalf jaar doorlopen om de overgang te kunnen regelen.

Wie koopt legale wiet?

De legaal gekweekte wiet is natuurlijk wiet met een lager THC gehalte. Je hebt bij legaal gekweekte wiet wel uitstekend zich op de zuiverheid en kwaliteit van de topjes die je koopt. Er worden geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt of middelen om de opbrengst te verzwaren. Maar daar houdt het voordeel dan ook op.

Nadelen legaal gekweekte wiet

De legaal gekweekte wiet is onderhevig aan controles, controles en nog eens controles. Beveiligde kweekruimten, hoog betaalde energierekeningen, speciale voeding, beveiligde transporten, hoge administratiedruk, btw, speciale verpakkingen, laboratoriumonderzoeken en ga zo maar door. Allemaal zaken die natuurlijk niet met de zon opkomen, maar gewoon dik geld kosten.

Geen liefde voor de plant

En wietkwekers die meedoen aan dit experiment doen niets uit liefde voor de plant, maar hebben eurotekens in hun ogen. Die willen geld verdienen en zullen dus de kosten verwerken in de prijs van hun eindproduct. Dat wordt daardoor zo duur dat de gebruikers vanzelf weer zullen kiezen voor de goedkopere wiet in de coffeeshop, of erger nog op straat.