Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Tilburger gaat zeven jaar zeepjes rapen

jun 30, 2023
Rechtbank hamer

Tilburger Kees F. is op donderdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens grootschalige drugshandel en witwassen. Zijn handlanger kreeg een gevangenisstraf van drie jaar, terwijl zijn vrouw twee jaar celstraf kreeg wegens witwassen.

Drugsroutes

Volgens justitie was F. de belangrijkste persoon achter drugsroutes naar Servië en Engeland. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de oprichting van een crystal meth-laboratorium en een cocaïnewasserij. Het Openbaar Ministerie had eerder een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen de Tilburger.

Quincey S., de rechterhand van F. uit Maasdijk, kreeg een gevangenisstraf van drie jaar. Dit werd gemeld door De Gelderlander op donderdag.

Way of life

Levensstijl Volgens justitie ging F. na zijn vrijlating in 2021, in afwachting van het proces, direct verder met drugshandel. Begin februari werd hij opnieuw gearresteerd. Volgens de aanklagers was het produceren van drugs een “way of life” geworden voor Kees F.

In deze zaak beschuldigde justitie F. van betrokkenheid bij drugslaboratoria in Nijmegen en het Belgische Kortemark, meldde De Gelderlander. Hij werd ook verantwoordelijk gehouden voor de vondst van 276.000 xtc-pillen in februari, die werden aangetroffen in een paardenstal in Hilvarenbeek.

Medical Madness importeerde 50.000 kilo lachgas

Eind april kreeg F. in België al anderhalf jaar gevangenisstraf voor illegale handel in lachgas. Met zijn bedrijf Medical Madness importeerde hij zulke grote hoeveelheden lachgas dat hij in Vlaanderen bekend stond als de “lachgaskoning”. Volgens justitie ging het om bijna 50.000 kilo lachgas in totaal.

Villa In zaak 26Niobium ging het in totaal om ongeveer twee miljoen euro aan drugsgeld dat werd witgewassen, aldus justitie. Dit bedrag omvatte onder andere de kosten van een villa in het Belgische Poppel (bijna een miljoen euro), de renovatie ervan (800.000 euro), twee auto’s en een aandelenpakket.

Villa in beslag genomen

Op 1 oktober 2019 werden diverse goederen en de villa in Poppel van Kees F. en zijn vrouw in beslag genomen door de politie. In de tuin van de villa werd een replica van de bronzen stier van Wall Street in beslag genomen. Volgens de officier van justitie symboliseert het stierenbeeld “ongebreideld vertrouwen en welvaart”.

Contacten wereldwijd

Uit het strafdossier blijkt dat de organisatie contacten had in Colombia, Mexico en Denemarken. Kees F. had zelfs een bedrijf in Colombia, zo blijkt. Het onderzoek toonde volgens het OM de rolverdeling tussen de verdachten aan. Kees F. werd beschouwd als de leider van de criminele organisatie. Zijn vrouw was op de hoogte van de criminele activiteiten en profiteerde mee van de opbrengsten, zo concludeerde justitie. Zij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar.

Quincey S. was de geweldpleger

Quincey S., de verdachte uit Zuid-Holland, werd gezien als de geweldpleger en vertrouwenspersoon van de criminele organisatie. Hij was verantwoordelijk voor het innen van geld en onderhield contact met Zuid-Amerikaanse betrokkenen bij het productieproces van de drugs. Het OM concludeerde dat de man geweld niet schuwde en wees op meer dan twintig voorbeelden waaruit bleek dat hij gewelddadig was of bereid was tot geweld. Bij een huiszoeking in 2019 werd een geladen vuurwapen bij hem aangetroffen.

Ennetcom

Het bewijsmateriaal in deze zaak werd onder andere verkregen via gegevens van de versleutelde berichtenserver Ennetcom. Daaruit kwam onder andere het volgende bericht naar voren: “We gaan veel geld verdienen. We zullen de rijksten in de regio worden. De rijksten van Europa.”