Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Arrestaties in grote plofkraak zaak

jun 30, 2023
Plofkraak

Den Bosch, Oss – Na een verzoek om juridische assistentie en een intensieve periode van samenwerking tussen de Duitse politie en de districtsrecherche in Den Bosch, voerde de politie op donderdagochtend 25 invallen uit op verschillende locaties in de regio en elders in het land. Dit was het gevolg van een rechercheonderzoek naar een serie plofkraken in Duitsland. Drie mannen werden door de politie aangehouden en op verschillende locaties werden voertuigen en goederen in beslag genomen.

Georganiseerde criminaliteit kent vaak geen grenzen

Naar aanleiding van een verzoek om juridische hulp vanuit Duitsland startte de recherche in Den Bosch in samenwerking met de Duitse politie een onderzoek. Deze intensieve samenwerking leidde tot de ontdekking van een groep, die vermoedelijk vanaf maart 2022 in verschillende samenstellingen verantwoordelijk is voor meer dan tien plofkraken in Duitsland. Hierbij werd in totaal ongeveer een miljoen euro buitgemaakt.
Tijdens het onderzoek kwamen vooral verdachten uit de regio Den Bosch in beeld. Bovendien bleek dat de verdachten zich niet alleen bezighielden met het organiseren en uitvoeren van plofkraken, maar waarschijnlijk ook betrokken waren bij voertuigcriminaliteit, zoals het vervalsen van de identiteit van gestolen auto’s. De locaties die tijdens de actiedag werden doorzocht, waren onder andere woningen, inclusief die van de verdachten, evenals loodsen en garageboxen.

Resultaten

Naast verschillende locaties in de stad en regio Den Bosch en in Oss, werden er ook locaties doorzocht in andere delen van het land, waaronder Amsterdam, Berkel en Rodenrijs, Ankeveen en Utrecht. Er werd gezocht naar goederen gerelateerd aan plofkraken, voertuigcriminaliteit en waardevolle goederen die mogelijk met crimineel geld zijn gekocht.

Resultaten

In een kelderbox van een flatgebouw aan de Helftheuvelpassage in Den Bosch en in een gebouw op een woonwagenkamp in Oss werd explosief materiaal aangetroffen. In Den Bosch werden woningen ontruimd en de politie zette de omgeving af. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) maakte het materiaal op beide locaties veilig en liet het op een veilige locatie tot ontploffing komen. Op twee locaties in Den Bosch nam de politie automatische vuurwapens in beslag. In een pand in Rosmalen werd ongeveer 18 kilo crystal meth aangetroffen, dat ook in beslag werd genomen. Hetzelfde gebeurde op een locatie in Ankeveen met een aantal auto’s die verder onderzocht zullen worden in verband met het onderzoek naar voertuigcriminaliteit. In Amsterdam nam de politie een Audi RS6 in beslag, die mogelijk werd gebruikt bij gepleegde plofkraken. Ook in Den Bosch werd een dure auto, een Mercedes, in beslag genomen.

Audi RS6

Waterscooters en vuurwapens

Daarnaast werden er vanuit Oss en op een locatie in Den Bosch twee waterscooters in beslag genomen. Op meerdere locaties vond de politie vuurwapens. Ten slotte nam de politie datadragers, chemicaliën voor de productie van synthetische drugs en contant geld in beslag. Er zal verder financieel onderzoek worden uitgevoerd op basis van de aangetroffen informatie.

Verdachten

De verdachten die op donderdag tijdens de actie werden gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten, zijn een 31-jarige man uit Den Bosch. Daarnaast werd een 19-jarige man uit Den Bosch gearresteerd wegens wapenbezit en een 36-jarige man uit dezelfde stad wegens het bezit van explosieven en wapens. De drie arrestanten blijven in hechtenis. Voor de man die werd gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten is een uitleveringsprocedure gestart. Het onderzoek gaat door en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Samenwerking

Aan de actiedag namen in totaal ongeveer 300 collega’s deel. Naast een groot aantal tactische rechercheurs, werden specialisten van de forensische en digitale opsporing ingezet. De inzet op de verschillende locaties in het land werd verder ondersteund door samenwerkingspartners van onder andere de Landelijke Eenheid en Defensie, zoals de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Ook werden speurhonden van de Douane ingezet. Verder werd ondersteuning geboden door het LIV (Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit). Het LIV is een informatie- en kenniscentrum dat bijdraagt aan de opsporing en bestrijding van voertuigcriminaliteit. Deze samenwerkingen hebben gezorgd voor een effectieve en efficiënte actiedag.

Dikke buit, dito schade

Veel buit en veel schade De groep wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor een plofkraak in de nacht van 28 op 29 september 2022 in het Duitse Mayen. Daarbij werd bijna € 115.000 buitgemaakt, met een materiële schade aan het bankgebouw van minstens € 200.000. Ook wordt de groep verdacht van een plofkraak op 27 april 2022 in Arnsberg, waarbij bijna € 150.000 werd buitgemaakt, maar ook bijna €350.000 schade werd toegebracht aan het bankgebouw. Alle plofkraken waarvan de groep wordt verdacht, vonden plaats in de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Nedersaksen.

Plofkraken

Bij een plofkraak brengen criminelen een geldautomaat tot ontploffing met explosieven in de hoop toegang te krijgen tot de kluis. Verschillende soorten explosief materiaal worden hiervoor gebruikt. Het gevaar en de risico’s voor zowel de plofkraker als de omgeving zijn enorm. Het veroorzaakt vaak aanzienlijke schade, maar de plofkrakers bereiken niet altijd hun doel.

Massa’s personeel

Deze complexe zaak toont de uitgebreide en nauwgezette samenwerking tussen verschillende politie-eenheden en aanverwante organisaties. Ondanks het aanhoudende onderzoek en de huidige arrestaties, wordt er niet uitgesloten dat er meer aanhoudingen zullen plaatsvinden. Het onderzoek gaat onverminderd voort in de hoop verdere criminele activiteiten te stoppen en om de verantwoordelijken voor deze misdaden voor het gerecht te brengen.