Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Crypto card

TILBURG – Woensdag hield de politie van Tilburg een 36-jarige man uit de plaats aan. Hij wordt er van verdacht geld te witwassen met behulp van cryptovaluta. Dit zou doen door gebruik te maken van valutakaarten. Er is ook een 28 Poolse handlanger opgepakt.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat de twee verdachten gebruikmaakten van prepaid cryptovaluta-kaarten. Deze kaarten geven gebruikers de mogelijkheid om anoniem (niet dus) betalingen te verrichten en contante bedragen op te nemen. Volgens de inlogdata van de kaarten werd voornamelijk ingelogd vanuit Polen. Het contante geld werd echter opgenomen in Tilburg. 

Cryptocurrencykaarten

Het verdenken van witwaspraktijken gebeurt dus al als men gebruik maakt van deze cryptocurrencykaarten in combinatie met het contant opnemen van een hoog bedrag. De FIOD, altijd in voor een gezellige inval bij de mensen thuis, hield de man woensdag aan en doorzocht zijn woning en een ander pand in Tilburg. Bij die doorzoeking is beslag gelegd op een papieren- en digitale administratie. Onderzoek moet uitwijzen hoe de verdachten aan hun vermogen zijn gekomen. Wat dit vermogen precies inhoudt, is onduidelijk.

Poolse autoriteiten hebben eerder dit jaar in een eigen onderzoek de 28-jarige verdachte al aangehouden. Komen ze nu mee.

Betalen met crypto’s hoeft natuurlijk lang niet altijd te betekenen dat je geld aan het witwassen bent. Bij ons kan je betalen met Bitcoins en we kunnen ons voorstellen dat je dat doet omdat je moeder niet mag weten dat je lange vloei koopt bij ons bijvoorbeeld.