Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vaporizers uitleg

DoorRedactie

dec 12, 2020 , ,
Vaporizers

Iedereen weet het imiddels, roken is heel slecht voor je gezondheid. Dat wordt snel duidelijk als je op een sigarettenpakje kijkt. Maar wat als je toch thc binnen wilt krijgen uit cannabis, of andere kruidendampen wilt inhaleren zonder de schadelijke kant van roken te ervaren? Dan gebruik je een verdamper, een vaporizer.

Risico’s van roken

De cijfers liegen er niet om want uit de Global Drugs Survey 2016 bleek dat 89% van de Nederlandse blowers joints rookt gemixt met tabak. Dat is hoger dan het gemiddelde in de rest van de wereld (71,7%). En juist die tabak kent massa’s met zeer schadelijke stoffen die nog schadelijker worden als je ze gaat verbranden. Als je namelijk pure wiet of of hasj rookt van laat dat vier tot vijf keer meer teer achter in de longen dan bij het roken van een sigaret.

De belangrijkste redenen die het roken van een joint schadelijker voor de longen maken zijn:

  • het ontbreken van enige filtering
  • je inhaleert dieper en langer

Tetrahydrocannabinol (THC) wordt na het roken al tijdens de eerste paar seconden in de longen opgenomen omdat je lingblaasjes ver open staan. Het langer inhouden van de rook zorgt alleen voor meer schade aan je longen. Het heeft dus geen nut om dieper en langer te inhaleren.

vaporizer

Longschade

Eigenlijk kan je ervan uitgaan dat alles wat je verbrandt en in je longen krijgt gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Die schade wordt veroorzaakt door het vrijkomen van teer, koolstofmonoxide en andere giftige verbrandingsproducten. Dit vergroot de kans op longziektes zoals COPD, longonsteking (bronchitis) en mogelijk ook op longkanker.

Gelukkig is er ook goed nieuws want je kunt schade aan je luchtwegen beperkend:

  • door cannabis niet te roken maar te eten. Het nadeel hiervan is wel dat het onvoorspelbaar is hoe sterk het zal uitvallen (brownies, spacecake, enz)
  • door het gebruik van een vaporizer, ook wel een verdamper genoemd.

Wat is een vaporizer eigenlijk?

Veel mensen denken gelijk aan een elektronische sigaret die e-liquid of andere vloeistoffen bevat. Maar er zijn ook vaporizers te koop die gedroogd plantmateriaal kunnen verdampen. Die zijn geschikter voor cannabis.

Een vaporizer is te vergelijken met een klein thermisch oventje. Een vaporizer verbrandt het plantmateriaal niet, maar verwarmt deze tot een temperatuur tussen de 157ºC en 226ºC. Hierdoor vindt er geen actieve verbranding plaats maar verdampen de actieve stoffen (in het geval van cannabis onder andere THC). Het plantmateriaal verandert van vorm door de verhoging van de temperatuur. De vaste stof verandert dan in een gas, dat je in kan ademen. En dat dan zonder de verbrandingsproducten en dus zonder de schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding.

Onderzoek

Er zijn tenminste vier onderzoeken uit de afgelopen jaren die bevestigen dat er weinig tot geen schadelijke bestanddelen in de wietdamp komend uit de vaporizer zitten.

De Universiteit van Leiden heeft in 2006 onderzoek gedaan naar een vaporizer, de Volcano, gevuld met pure THC. Zij concludeerden: ‘de resultaten van ons onderzoek tonen aan dat patiënten hiermee lijken te beschikken over een veilige en effectieve toedieningsvorm voor cannabinoïden. De uiteindelijke opname van THC in de longen is vergelijkbaar met het roken van cannabis, zonder de voor roken typerende nadelen voor de luchtwegen’.

Voordelen

  • Weinig tot geen schade aan de longen;
  • Geen risico op nicotineverslaving;
  • Veel efficiënter dan het roken van cannabis;

Nadelen

  • Relatief kostbare investering;
  • Sommige mensen ervaren het inhaleren via een vaporizer als heftiger, omdat de damp geconcentreerder is.

Check ons assortiment vaporizers

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *