Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Urenverantwoording korps 020

nov 28, 2022

Amsterdam – Als je miljoenen budget tot je beschikking hebt, dan moet je de belastingbetaler zo nu en dan verantwoording afleggen. Afgelopen week heeft het politiedistrict Centrum-Noord in het teken gestaan van diverse actiedagen en doet daarvan verslag om te tonen dat ook jouw bijdrage nuttig wordt ingezet.

Toverwoord ondermijning

De insteek van deze actieweek was gericht op alle vormen van criminaliteit en jawel, daar komt ie weer: ondermijning. Maar ook het zichtbaar zijn in de wijk en de samenwerkingen tussen de verschillende basisteams, (specialistische) politieafdelingen en externe partners zoals de douane, gemeente en het OM.

Flyeractie

De week startte op maandag met een flyeractie in buitengebied van Noord. In dit gebied zijn veel agrarische bedrijven gevestigd die over veel loodsen en/of schuren beschikken. Uit landelijke informatie is gebleken dat de criminelen eigenaren van deze bedrijven benaderen en een opslag van hen willen huren. Zij bieden de agrariërs hier veel geld voor en kunnen, gelet op de ligging, en kunnen op deze manier ongestoord hun gang gaan.
De dure politieagenten zijn in dit geval dus niet ingezet voor intensief speurwerk of om levens te redden, maar om flyers uit te delen.

Oostelijke Eilanden

Een dag later streek de politie neer op de Oostelijke Eilanden en het doel van deze actiedag was vooral zichtbaar zijn en de aanpak van (illegaal) vuurwerk. Er werd tijdens deze dag geen vuurwerk in beslag genomen of aanhoudingen verricht, maar buurtbewoners waren zeer tevreden over de aanwezigheid van de politie en het feit dat iets aan deze gevaarlijke overlast gedaan wordt.
De dure politieagenten waren dus op een speciale missie maar vuurwerk werd er niet in beslag genomen, noch werden er mensen aangehouden.

Eindelijk, prijs!

Op dinsdag hadden de agenten dan gelukkig wel beet. Nabij het Centraal Station werd een man gecontroleerd die twee kilogram wiet bij zich had. Bij de daarop volgende doorzoeking in de woning werd nog bijna twee kilo aan wiet, wietzaden (niets strafbaars aan maar het bekt lekker in een persbericht) en enkele duizenden euro’s aan contact geld gevonden. De man werd aangehouden en mocht mee naar het politiebureau voor verhoor.

Woensdag vrij?

Op woensdag hadden de agenten vrij denken we, of ze deden levensreddend werk.

Donderdag: box, box

Donderdagochtend stond in het teken van een zogenaamde boxcontrole. Bewoners van de wijk Nieuwendam ervaren zeer veel overlast en voelen zich regelmatig onveilig door verschillende geweldsincidenten die zich in hun buurt hebben afgespeeld. In één van de opslagen werd 1.000 liter aan chemicaliën aangetroffen wat ernstig brandgevaar geeft.
Ook sloegen twee drugshonden aan bij een box waarna een doorzoeking van de opslagplaats volgde. Hier werd een geringe hoeveelheid aan softdrugs, maar wel veel promotiestickers voor een coffeeshop gevonden. Geen grote vangst, maar wel is weer gebleken dat de honden een uitstekend getrainde neus hebben! Tot slot stuitten agenten in een derde box op een gestolen scooter. Het vervoersmiddel werd in beslag genomen en ook hier wordt nader onderzoek naar gedaan.  
Zo dan! Een geringe hoeveelheid softdrugs… Reken er maar op dat die hoeveelheid nergens over gaat anders had de politie met trots vermeld om hoeveel het hier zou gaan. Alweer een actiedag die kapitalen kost met een zeer pover resultaat.

Parkeerterrein IJdoornlaan

In de middag verplaatste de politie zich naar het parkeerterrein aan de IJdoornlaan voor een volgende actie. Deze plek is bewust gekozen omdat de wijkagent veel meldingen ontvangt van omwonenden dat zij zich onveilig voelen en het idee hebben dat hier drugs wordt gedeald/gebruikt. Tijdens deze controle werd een gestolen auto gevonden en de bestuurder hiervan aangehouden. Ook hier reageerden buurtbewoners positief op de aanwezigheid van de politie en vinden het fijn dat de politie daadwerkelijk gehoor heeft aan hun meldingen. 
Dealers en gebruikers werden klaarblijkelijk niet aangetroffen. Niemand aangehouden en geen drugs in beslag genomen, wel de inzet van dure manuren.

Geslaagde actieweek  

Dan komt het meest lachwekkende deel uit het persbericht op politie.nl, ze spreken zelf over een zeer geslaagde actieweek. Serieus:
Al met al is het een zeer geslaagde actieweek geweest waarbij verschillende politiemensen van verschillende (specialistische) afdelingen nauw met elkaar hebben samengewerkt. Ook de samenwerking met de diverse partners is zeer goed verlopen. Maar vooral het zichtbaar zijn in de verschillende buurten waar bewoners zich onveilig voelen en dit bij de politie kenbaar maken, is de grootste opbrengst. Door opvolging te geven aan deze meldingen, hoopt de politie het veiligheidsgevoel te verhogen en het vertrouwen te laten toenemen.

Wij lezen wat anders

Vele honderden manuren die natuurlijk ook ingezet hadden kunnen worden bij het opsporen van pedofielen, het opnemen van aangiftes, de bestrijding van potenrammers en meer ernstige zaken. Maar justitie wil nu eenmaal dat jullie geloven dat drugs de oorzaak van al het kwaad is. Nou, wij trappen daar niet in.