Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Utrechtse wietkwekerij opgerold

okt 4, 2021

Utrecht – In de wijk Tolsteeg en Rotsoord in Utrecht heeft de politie in de middag van vrijdag 1 oktober 2021 naar aanleiding van een ondermijningsactie een hennepkwekerij ontmanteld. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

114 plantjes

Door onderzoek van de politie is de deze wietkwekerij aan het licht gekomen. In de woning zijn in totaal 114 wietplanten aangetroffen. Tijdens de inval waren er geen mensen aanwezig. Alle planten en wiet-gerelateerde goederen zijn in beslag genomen en ter plekke vernietigd.

Tijdelijke sluiting

Bij de vondst van een wietkwekerij stelt de politie een rapport op voor de gemeente zodat een burgemeester bestuurlijke maatregelen kan nemen. Zo kan deze woning in Utrecht voor langere tijd worden gesloten en loopt een eigenaar daardoor het risico zijn woning te verliezen. Op deze manier bundelen gemeenten, politie, OM, de Belastingdienst en andere partners hun krachten om samen effectief op te treden tegen ondermijnende criminaliteit. 

Risico’s

Het is van belang dat u scherp bent op dit soort verdachte situaties. Een wietkwekerij kan namelijk ook voor omwonenden gevaar met zich mee brengen: brand- en ontploffingsgevaar door mogelijke kortsluiting, oververhitting of lekkage.

Bron: politie.nl

Toelichting redactie

Een tijdelijke sluiting van een pand waarin wiet is aangetroffen is uitsluitend en alleen bedoeld als afschrikmiddel en om de eigenaar van het pand te straffen nog voor er een rechter in beeld komt. Burgemeesters doen dit op basis van de Wet Damocles en maken meer dan eens ongeoorloofd gebruik van deze wet.

En met dat risico valt het over het algemeen nog wel mee. Natuurlijk toont de politie graag de voorschakelapparaten die benodigd zijn om de lampen boven de wiet aan de praat te krijgen. Deze kastjes worden loeiheet en moeten op een juiste manier voorzien worden van bedrading. Dat weten wietkwekers ook en daar houden ze ook rekening mee. Waar je nooit foto’s van ziet is van tienerkamers waar onder het bed van de slapende tieners een stekkerblok ligt waar vier adapters van de Action in zitten die staan te dampen van de hitte. Of van die amateur die zelf de elektriciteit heeft aangelegd van zijn aquarium. Iedere dag zijn er in Nederland alleen al 8 (!) elektriciteit gerelateerde branden die niets met wietkwekerijen te maken hebben, maar dat lees je niet op websites van justitie.