Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Eindelijk discussie over Wet Damocles

Raad van State

De Wet Damocles werd ooit ingevoerd om burgemeesters te helpen overlast van drugspanden aan te pakken. Door te waarschuwen en in zeer ernstige gevallen panden tijdelijk te sluiten. Dat kwam voort uit panden, vaak leegstaand, waarin junkies zich begaven om te gebruiken en wellicht ook wat te verhandelen. Die overlast kon worden tegengegaan door het pand tijdelijk te sluiten. Maar burgemeesters misbruiken die wet.

Tweede Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Joost Sneller (D66) uitten eerder al hun zorgen tegen RTL Nieuws, omdat volgens hen steeds duidelijker wordt dat de wet niet meer zo ingezet wordt als hij eigenlijk bedoeld is. Zo zei Sneller: “De maatregel en de inzet van deze bevoegdheid is soms te zwaar voor wat er uiteindelijk aan de hand is. Echte drugscriminelen, die moet je aanpakken. Maar hier zien we dat mensen het slachtoffer worden van een wet die eigenlijk niet zo bedoeld is.” 

Wet Damocles waarvoor hij bedoeld is

Vandaag wordt er eindelijk een nieuwe stap genomen, waarvoor wij in dit blog al zolang verbaal oorlog voerden, met een advies aan de Raad van State. Daarin staat dat rechters en burgemeesters meer rekening moeten houden met alle gevolgen voor de bewoners van een gesloten woning dan tot nu toe werd gedaan. 
Wanneer een autistisch iemand 1 wietplant kweekt in zijn woning dan kan en mag deze niet op slot, net zoals wanneer je 16 jarige zoon betrapt wordt op het bezit van 5 xtc pillen.

Michelle Bruijn

Volgens Michelle Bruijn, die onderzoek deed naar de Wet Damocles, is het een belangrijke stap: “We zijn weer wat meer terug naar de bedoeling van de wet.”

Het gaat nu nog om een advies. Na de zomer doet de Raad van State uitspraak in drie individuele zaken. Dan wordt duidelijk wat er echt gaat veranderen. Wij rekenen op het verstand van de wijze heren en/of dames.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *