Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vette celstraffen voor Gelderse wietbende

dec 11, 2018
hamer rechtbank

Met straffen tot zes jaar cel heeft de Rechtbank Gelderland haar stem laten gelden in een zaak waarbij 21 verdachten voor het hekje moesten verschijnen.

De verdachten afkomstig uit Arnhem en omgeving, stonden voor de rechter op verdenking van hun rol in of rond een professionele wietbende met een growshop in Velp als hoofdkwartier. De verdachten kwamen uit onder meer  Apeldoorn, Zutphen Duiven, Arnhem Aalten, Doetinchem en Laag Zuthem. 

14 wietkwekerijen

De bende had tenminste 14 wietkwekerijen opgezet in Epe, Biddinghuizen, Zutphen, Oosterbeek, Arnhem, Winterswijk, Duiven, Vianen, Deventer en Wolfheze. Ze gingen professioneel te werk want er waren verschillende mensen die allemaal hun eigen taak hadden binnen de bende.
Er waren knippers, technici voor de aanleg van installaties, personen die geld transporteerden, maar ook mensen die zorgden dat de opbrengst werd verkocht en het geld dat daar mee werd verdient werd witgewassen.

Flinke celstraffen

De drie hoofdverdachten uit Arnhem van 53, 49 en 42 jaar kregen wegens het leiding geven aan de bende, de teelt en handel, wapenbezit en het witwassen van miljoenen 6 jaar, 6 jaar en 5 jaar cel.

Naast de hoofdverdachten waren acht andere verdachten volgens de rechtbank ook lid van de organisatie, als bouwers, installateurs, knipbaasjes, vervoerder of magazijnmedewerkers. Vijf van hen kregen anderhalf tot drie jaar cel opgelegd door de rechtbank in Gelderland.
De drie bendeleden die met gevaar voor eigen leven een boekje over de organisatie open hebben gedaan kregen hun straffen voorwaardelijk opgelegd. Een loslippige elektricien kreeg 24 maanden voorwaardelijk, een installateur 18 maanden voorwaardelijk en een magazijnmedewerker die de organisatie al eerder verliet 9 maanden voorwaardelijk met een werkstraf.
Deze babbelaars gaan ongetwijfeld een vervelende tijd tegemoet, want als er iets is dat in het criminele circuit niet gepikt wordt, dan is dat wel kletsen (zingen) tegen de politie.

Straffen andere verdachten

Twee familieleden van twee van de hoofdverdachten zijn wegens witwassen veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijk, en de makelaar uit Laag Zuthem die in elk geval twee wietpanden leverde kreeg 3 maanden voorwaardelijk en daar bovenop 7.500 euro boete. 
Van 7 andere verdachten werd wel betrokkenheid bij wietkwekerijen, maar geen lidmaatschap van de bende aangetoond. Zij kregen 3 tot 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. Hoewel het allemaal niet exact is berekend, bestaat het vermoeden dat de bende 25 miljoen euro moet hebben verdiend met hun illegale praktijken. Die grote winst ging, je verwacht het niet, vooral naar de bendeleiders. De andere bendeleden en medeverdachten deelden slechts beperkt mee in de winst volgens de rechtbank. De ontneming van die verdiende miljoenen worden volgend jaar in een aparte zaak behandeld.

hamer rechtbank