Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Burgemeesters treden voortaan als rechter op

dec 11, 2018

De politiestaat is weer een stapje dichterbij. En zelfs de politie of de rechter zijn geheel overbodig nu de Eerste Kamer vandaag instemde met een hele enge wetswijziging.

Burgemeesters krijgen namelijk de mogelijkheid om voortaan nog sneller drugspanden te sluiten. De Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met een wetswijziging die het mogelijk maakt om woningen ook op slot te doen als er chemicaliën of apparatuur is gevonden waarmee drugs gemaakt kan worden. 

Wet Damocles

Tot op heden konden burgemeesters gebruik maken van de Wet Damocles die ze de bevoegdheid gaf om een woning tijdelijk te laten sluiten als er drugs werd gevonden. Met name vanuit Brabant is een stevige lobby gevoerd voor het uitbreiden van de wet. In de strijd tegen de drugsindustrie wordt het sluiten van woningen op grond van het bestuursrecht gezien als een belangrijk instrument.

Vooral in Brabant

In vergelijking met andere provincies gaan Brabantse burgemeesters veel vaker over tot het sluiten van drugspanden. Vooral inwoners van Tilburg en Oss zijn vaker de klos. 

In zowel de Eerste- als in de Tweede Kamer waren GroenLinks en de Partij voor de Dieren  de enige partijen die tegenstemden. SP-senator Anneke Wezel tekende dinsdagmiddag wel aan dat haar partij zich zorgen maakt over de ontwikkeling dat burgemeesters ‘steeds meer in de rol van crimefighter worden geduwd’. 

Groenlinks stemde tegen

Voor GroenLinks is dat ook de belangrijkste reden om tegen de wetswijziging te stemmen, zo verklaarde Eerste Kamerlid Tineke Strik. ,,In de strijd tegen de drugscriminaliteit verkiezen wij het strafrecht boven het bestuursrecht. We zijn bang dat de bestuursdwang een buitenproportionele rol gaat krijgen.”  

Ook de Groningse hoogleraar Vols waarschuwde daar onlangs voor. Dat deed hij in een uitzending van radioprogramma Argos  en later ook tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.  

Bestuurlijke maatregel

De bestuurlijke maatregel is ooit bedoeld voor panden van waaruit werd gedeald, of voor horecazaken waar drugs werd verkocht. Met de sluiting werd dan bewerkstelligd dat de overlast van de kopers verdween en na de sluitingsperiode hadden de kopers dan wel weer een ander adresje gevonden waar de kermis weer van vooraf aan begon. Nu wordt de maatregel misbruikt om de kleine wietkwekertjes dwars te zitten en ze dakloos te maken. En wat helpt het? Is er een tiende gram wiet minder op de markt.

Impasse tussen kwekers en burgemeesters

Er blijft een impasse bestaan, want dezelfde burgemeesters die panden sluiten waar wiet in wordt gekweekt, moeten vaak in hun eigen gemeente ook toestaan dat de verkoop van diezelfde wiet wordt gedoogd. En zolang er vraag is naar cannabis in de coffeeshops, zal deze toch ergens geteeld moeten worden om deze shops te bevoorraden.
En door de sluiting van panden zullen wietkwekers nog meer risico moeten nemen omdat de coffeeshops nu eenmaal bevoorraad moeten worden. Diezelfde risico’s zullen ontaarden in meer criminaliteit, maar dat nemen de burgemeesters dan kennelijk op de koop toe.

Drugspand