Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wanneer kan je starten met buitenwiet

apr 19, 2021
wietkweek

Nu het voorjaar een feit is willen veel mensen weten wanneer ze van start kunnen gaan met het kweken van wietplanten in de buitenlucht. En laat je niet verleiden door wat mooie dagen, maar hou je vast aan de vuistregel die altijd goed is en wacht tot na IJsheiligen van 11 tot 15 mei. Daarna kan het gerust.

Voorbereiden

Als je echt niet kunt wachten – of beter nog, als je goed voorbereid van start wilt gaan met buitenkweek – dan kan je nu binnen alvast beginnen met de buitenkweek. Je hebt dan wel een lamp nodig voor de voorgroei nodig maar op die manier geef je je dames wel een goede start. En áls het dan een paar dagen zonnig is, kun je ze vast laten wennen aan de buitenlucht door de potjes even uit de wind buiten te zetten. Planten in potten kun je gemakkelijk verplaatsen als er nachtvorst voorspeld wordt; dan lopen de tere kleine plantjes geen vorstschade op.

IJsheiligen

IJsheiligen is de gouden ongeschreven regel voor buitenwietkwekers om te starten met het seizoen. Het begint op 11 mei en eindigt op 14 mei. Van van oudsher wordt er gezegd dat er tot ijsheiligen nog kans is op nachtvorst, wat bij eenjarige planten (en dus ook bij jouw wietplantjes) voor problemen kan zorgen. Dat de vorstgrens exact op ijsheiligen ligt is eerder een handvat dan een harde waarheid. Hoe later in het jaar, hoe kleiner de kans op nachtvorst, daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben.
En die vorst dat is precies waar het over gaat.. Zelfs ruim na ijsheiligen kan het ‘s nachts in principe nog vriezen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin het in de maand juni nog voorkwam dat er een graadje vorst aan de grond was. Een goede buitenwietsoort kan trouwens best wel een nachtje (deel van de nacht) vorst overleven. Dat maakt je dames sterk zeggen ze.