Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Weer geen vergoeding medicinale cannabis

nov 24, 2018
Cannabis zorgverzekering

Patiënten die medicinaal cannabis gebruiken kunnen wat de zorgverzekeraars weer naar de coffeeshop om er bespoten en vuile cannabis te kopen, of ze moeten de illegaliteit induiken en zelf gaan kweken.

Geen vergoeding

De Nationale Zorggids en Zorginstituut Nederland geven aan dat er in 2018 geen vergoeding meer plaats vindt vanuit het basispakket. Het zorginstituut beroept zich op het feit dat er onvoldoende bewijs was voor de werking van cannabisproducten om het te vergoeden. Dat bewijs werd gemist in een onderzoek dat is gedaan in 2003. Dat is vijftien jaar geleden.

En ook nu zegt het Zorginstituut dat recente wetenschappelijke publicaties geen aanleiding geven tot een herbeoordeling van medicinale cannabis. Vergoeding uit het basispakket blijft hierdoor niet mogelijk.

Bureau Medicinale Cannabis

Er is sinds 2001 wel een legaal handelskanaal via het Bureau Medicinale Cannabis, dat ontstaan is omdat de overheid een veilig en gecontroleerd alternatief wilde bieden voor de aanschaf van cannabisproducten in koffieshops. Daarnaast zijn er apotheken die cannabispreparaten in de vorm van een olie produceren.

De huidige beschikbaarheid via het Bureau Medicinale Cannabis, waarin de patiënt zelf voor zijn cannabis betaalt, hoeft niet gewijzigd te worden. Wel gaat de minister bekijken of de prijs van cannabis bij de apotheek omlaag kan. Deze zal mogelijk verlaagd worden van € 6,20 naar € 5,80.

Ook niet aanvullend

Verzekeraar Delta Lloyd, waar de cannabis wel in een aanvullende verzekering vergoed kon worden, schrapt deze mogelijkheid voor 2019. Ook De Friesland zorgverzekering stopt daarmee.

Farma maffia

Het lijkt er steeds meer op dat de overheid en de zorgverzekeraars zich aansluiten bij de angst zaaiende farmaceutische industrie. Er zijn wereldwijd inmiddels ontelbaar veel studies en onderzoeken bekend waarin de medische werking van cannabis bewezen wordt. Maar de partijen kiezen selectief onderzoeken met een matige of slechte aanbeveling van cannabis als geneesmiddel. Zij verkopen immers liever hun eigen medicijnen om hun miljarden winst per jaar te kunnen blijven handhaven.

Geld boven gezondheid

De winst van de farma maffia gaat tenslotte altijd boven die van het welzijn en de gezondheid van de mens. En áls je dan zulke onbegrijpelijke keuzes maakt, wees dan tenminste zo tolerant dat je patiënten niet het recht op zelfbeschikking ontneemt. Laat zieke mensen gewoon zelf kiezen en legaliseer het kweken van cannabis. Maar zelfs die ballen heeft de Nederlandse overheid niet helaas.

Cannabis zorgverzekering