Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wetenschappers maken cocaïne van tabaksplant

dec 2, 2022
Snuivert

De wetenschap is er – met een medische toepassing als oogpunt – in geslaagd om met genetische manipulatie cocaïne te produceren uit een tabaksplant. De wetenschappers denken de bereidde cocaïne in te kunnen zetten in de medische wereld. Wij weten wel andere toepassingen.

Aandacht van de wetenschap

Cocaïne heeft al een zeer lange tijd de extra aandacht van de wetenschap. En ook in China hielden wetenschappers zich bezig met dit heilige snuifpoeder. Nu si een groep Chinese wetenschapper er in geslaagd om te achterhalen hoe de aanmaak van cocaïne in een cocaplant werkt. Die vraag werd beantwoord in het wetenschappelijke tijdschrift ‘American Chemical Society’.

Twee enzymen voor cocaïne

Er zijn twee enzymen noodzakelijk voor het chemische omzettingsproces in de plant. Daarom manipuleerde het onderzoeksteam een plant genetisch, uit de familie tabaksplanten, om deze enzymen te maken. De bladeren van deze plant bevatten na deze ingreep kleine hoeveelheden coke.

Medische toepassingen

Het Chinese team vreest niet voor het kopiëren van deze productiemethode. Daarvoor is het (nog) niet rendabel genoeg en te gecompliceerd. Wel zou het onderzoek kunnen helpen om nieuwe inzichten te bieden in de mogelijke biosynthese van de drug op grote schaal, bijvoorbeeld met genetisch gewijzigde bacteriën. Dat kan op termijn een goedkope methode opleveren om cocaïne voor medische toepassingen aan te maken.

Kleinschalig

Het team merkt ook op dat de hoeveelheid cocaïne geproduceerd door de tabaksplant veel te laag was voor gebruik op industriële schaal; dus hun werk zal doorgaan. Niet genoemd in het artikel is de mogelijkheid om de twee enzymen te synthetiseren die worden geproduceerd door zowel de cocaplant als de gemanipuleerde tabaksplant als een meer directe manier om cocaïne te synthetiseren .