Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietbeleid jaagt telers de grens over

feb 4, 2019

Joehoe, minister Gabberhouse, letten we even op? De collega’s in andere Europese landen willen u namelijk bedanken voor de shit die ze op hun bord krijgen. De oorzaak? Het achterlijke beleid tegen cannabis kweek.

Wiet over de grens

Nederlanders staan bekend om gezelligheid, bakkie koffie, kaas, klompen, molens en tulpen. Maar zoals velen weten zijn we ook nog ergens anders bekend om: wiet en de productie van kei goeie synthetische drugs. En vooral bij het kweken van cannabis blijken we als pioniers ook goed te aarden in het Het aantal Nederlandse wietplantages in het buitenland neemt namelijk drastisch toe. Reporter Radio meldt zondag na onderzoek dat in België, Duitsland en Spanje steeds meer plantages met Nederlandse achtergronden worden aangetroffen.

Nederlanders verstaan hun vak

Volgens onderzoeker van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving in Lissabon, Laurent Laniël, is de wietplantage een internationaal businessmodel geworden. „Nederlandse wiettelers verstaan hun vak, hebben het materiaal en het netwerk, en hebben daarmee van wietplantage een succesvol exportproduct gemaakt.’’ Volgens hem zijn ook in Frankrijk, Spanje, Denemarken en Tsjechië Nederlandse wietplantages aangetroffen.

Buitenland

Volgens een woordvoerder van de politie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn er in 2017 met 222 tweeënhalf keer zoveel wietplantages ontmanteld als in het jaar daarvoor. Ondertussen zegt Procureur des Konings van de Belgische provincie Limburg Guido Vermeiren dat samenwerking tussen de politiediensten niet op alle fronten lukt. Zo is weleens gebeurd dat spullen die bij een huiszoeking in beslag zijn genomen, pas in België arriveerden toen het proces daar al was gevoerd. Hij vermoedt dat criminelen gebruikmaken van deze slechte samenwerking. „We hebben de indruk dat de grens voor hen een manier is om de onderzoeken te bemoeilijken.’’

Kaas

De oplossing is zo simpel als kaas. Legaliseer de wietteelt en de kwekers blijven in eigen land. Ze betalen dan netjes allerlei belastingen over hun activiteiten en handel, het hele apparaat rondom de zinloze oorlog kan worden opgedoekt en de criminaliteit daalt met rasse schreden. Wat is het probleem nog?