Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietkwekerij in Nieuw West

mrt 8, 2021
Elektriciteit

De politie heef in een woning aan de Meer en Vaart in Nieuw-West een wietkwekerij met een paar honderd wietplanten ontdekt. De woning is op last van de burgemeester Halsema gesloten.

Onderzoek

Een politieonderzoek leidde tot de vondst. In de woning trof de politie honderden planten en -logisch- ook meerdere groeilampen aan. Het pand werd niet bewoond en was volledig ingericht op de kweek van de wietplanten. De stroom voor het pand werd illegaal afgetapt*.

Halsema gebrabbel

De burgemeester hoopt dat de openbare orde in de buurt wordt hersteld met het sluiten van de woning. Alsof de openbare orde ook maar voor 1 seconde was verstoord tot de politie kwam. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is. 

Nakijken

De politie heeft het nakijken. Er is vooralsnog niemand aangehouden.

over stroomdiefstal

Jaarlijks komen ongeveer 4.000 energiediefstallen aan het licht, volgens de netbeheerders grotendeels in wietkwekerijen. Naar schatting wordt elk jaar bijna 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit gestolen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Energiediefstal levert gevaarlijke situaties op. Daarom werken netbeheerders en politie samen om wietkwekerijen op te sporen en onveilige situaties te beƫindigen.

Wietkwekerijen krijgen makkelijk de schuld omdat dit toch niet te controleren is. Foutieve aansluitingen, lekstromen en verkeerde berekeningen blijven hiermee uit beeld. Bovendien zou bij het legaliseren van wietkweek de stroom niet gejat hoeven te worden.

Over de mislukte drugsoorlog

De oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit wint. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over.